NTVO - 2024, nummer Special, najaar 2024
dr. N. Elbert
In de meeste landen wordt regionale bestraling van de lymfeklieren bij patiënten met vroege borstkanker uitgevoerd volgens het standaardbestralingsschema van 50 Gy verdeeld over 25 fracties in 5 weken. Mogelijk is hypofractionering – een bestralingsschema met minder fracties, maar per fractie een hogere dosis – net zo effectief als standaardfractionering en geeft deze verkorte behandeling niet meer bijwerkingen. Dit werd nader onderzocht in de HypoG-01-studie. Tijdens ESMO 2024 zijn hiervan de resultaten gepresenteerd na 5 jaar follow-up.
Lees verderNTVO - 2024, nummer Special, najaar 2024
dr. N. Elbert
De eerstelijnsbehandeling van EGFR-gemuteerde niet-kleincellige longkanker (‘nonsmall cell lung cancer’, NSCLC) bestaat standaard uit monotherapie met een tyrosinekinaseremmer (TKI). Hoewel die therapie initieel werkzaam is, ontwikkelen vrijwel alle patiënten op den duur TKI-resistentie. Onlangs heeft de Europese Commissie amivantamab in combinatie met chemotherapie goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met EGFR-gemuteerde, gevorderde NSCLC na het falen van een EGFR-TKI. Deze indicatieuitbreiding is gebaseerd op bevindingen van de gerandomiseerde fase III-studie MARIPOSA-2. Onlangs zijn hiervan de resultaten van de tweede tussentijdse analyse van de algehele overleving gepresenteerd.
Lees verderNTVO - 2024, nummer Special, najaar 2024
dr. N. Elbert
De eerste tussentijdse analyse van de KEYNOTE-A18-studie liet zien dat behandeling met pembrolizumab in combinatie met chemoradiatie een voordeel in progressievrije overleving biedt ten opzichte van placebo gecombineerd met chemoradiatie bij patiënten met een lokaal gevorderd cervixcarcinoom met een hoog recidiefrisico. Op basis van deze bevindingen heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration pembrolizumab plus chemoradiatie goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met een cervixcarcinoom in FIGO-stadium III-IVA. Tijdens ESMO 2024 werden de resultaten van de tweede tussentijdse analyse gepresenteerd.
Lees verderNTVO - 2024, nummer Special, najaar 2024
dr. N. Elbert
Sociaal-economische verschillen spelen een grote rol bij kanker. Niet alleen rondom de diagnose en bij de behandeling, maar ook ten aanzien van de overleving, het ziektebeloop, de kwaliteit van leven en het (na)zorggebruik. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Senior onderzoeker en epidemioloog Mieke Aarts van het IKNL is nauw betrokken geweest bij het onderzoek. In onze podcast vertelt zij over haar voornaamste bevindingen. En belangrijker nog: ze legt uit wat nodig is om de kloof tussen arm en rijk te dichten.
Lees verderNTVO - 2024, nummer Special, najaar 2024
dr. R. van der Voort
De commissie BOM (her)beoordeelde recentelijk de resultaten van de KEYNOTE-564- en ARASENS-studie. Op grond van de resultaten van de KEYNOTE-564-studie gaf de commissie een positief advies voor adjuvante behandeling met pembrolizumab bij patiënten met een verhoogd risico op een recidief na nefrectomie vanwege een heldercellig niercelcarcinoom. De resultaten van de ARASENS-studie gaven aanleiding voor een positief advies voor behandeling met darolutamide bij patiënten met gemetastaseerd, hormoongevoelig prostaatcarcinoom.
Lees verderNTVO - 2024, nummer Special, najaar 2024
dr. N. Elbert
Ondanks een hoge initiële respons op platina-bevattende chemotherapie, hebben patiënten met een inoperabel lokaal gerecidiveerd of gemetastaseerd plaveiselcelcarcinoom van het anale kanaal een beperkte progressievrije en algehele overleving. Toevoeging van retifanlimab aan standaardchemotherapie leidt mogelijk tot een betere prognose van deze patiëntengroep. Dit is nader onderzocht in de POD1UM-303-studie. Tijdens ESMO 2024 zijn de resultaten van deze internationale, gerandomiseerde fase III-studie gepresenteerd.
Lees verderNTVO - asco congresnieuws, nummer 2024, september 2024
No authors
De lokale behandeling van patiënten met colorectale levermetastasen bestaat standaard uit chirurgische resectie. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat thermische ablatie een gunstiger veiligheidsprofiel heeft, goedkoper is en leidt tot een kortere ziekenhuisopname en een verglijkbare lokale tumorcontrole en algehele overleving ten opzichte van chirurgische resectie bij patiënten met kleine (diameter ≤3 cm) colorectale metastasen. Dit werd nader onderzocht in de gerandomiseerde fase III-studie COLLISION.
Lees verder