Lutetium en uitgezaaide prostaatkanker: wachten op meer resultaten

februari 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Male hands holding prostate cancer awareness ribbon with mustache

Op het onlangs gehouden ASCO GU (Genito-urinary) congres in San Francisco werden de resultaten gepresenteerd van de eerste prospectieve studie met Lutetium-177 PSMA-617 (LuPSMA). Deze kleinschalige single-centre studie die plaats vond in Melbourne, Australië, met 50 patiënten die al docetaxel, cabazitaxel en abiraterone of enzalutamide hadden gehad, toonde een overall survival van 13,3 maanden na behandeling.

Het ging om mannen met PSMA-positief uitgezaaid castratieresisrente prostaatkanker (mCRPC) die de standaardbehandeling al gehad hadden, zonder resultaat. In het merendeel van deze mannen bleken de kankers wel te reageren op targeted radiotherapie met Lutetium-177 PSMA-617 (LuPSMA).

Het opent de deur naar een mogelijk nieuwe reeks behandelingen van mannen met uitgezaaide prostaatkanker. Mannen die met LuPSMA behandeld waren leefden gemiddeld 13,3 maanden langer, beduidend meer dan de 9 maanden die op basis van de gebruikelijke behandeling verwacht kon worden.

Vision

Intussen is het wachten op verdere resultaten van trials met LuPSMA. Zo wordt er al een poosje reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van de VISION trial waarbij 815 patienten gevolgd worden en waarbij een deel van hen LuPSMA bovenop de standaardbehandeling krijgt, en een deel niet. De resultaten worden verwacht op de ASCO 2020 in mei of op de ESMO 2020 in september.

Wie in Nederland nu al met lutetium behandeld wil worden heeft pech: in Nederland lopen er op dit moment geen studies, en vooralsnog wordt LuPSMA niet als behandeling vergoed en dus ook niet ingezet. In Duitsland zijn er wel mogelijkheden om in commerciële klinieken met lutetium behandeld te worden, maar dan wel voor eigen rekening

Bron
1. Lees HIER het oorspronkelijke artikel.