Maarten van der Weijden zwemt tweede Elfstedentocht

juli 2019 In Actie Eline Feenstra

In 2018 legde Maarten van der Weijden 82% van zijn Elfstedentocht door Friesland af: 37 kilometer voor de finish in Leeuwarden gaf de langeafstandzwemmer het op. Doorzwemmen was niet langer verantwoord, vond zijn begeleidend arts. Maar dit jaar volbracht Van der Weijden de monstertocht wel helemaal. Aangemoedigd door tienduizenden Friezen en mensen die van heinde en verre waren gekomen om het allemaal met eigen ogen te zien.

Waarom Van der Weijden dat deed? Waarom anders: opnieuw wilde hij zo veel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen kanker.

ELF STEDEN, ELF PROJECTEN

Aan elke plaats die Van der Weijden aandeed was op voorhand een project gekoppeld, waarvan er 8 door het KWF worden gerund. En rond negen stempelposten waren momenten van bezinning gepland waarbij ook een overlevende van kanker sprak.

1. Workum – Tongkanker beter wegsnijden (UMC Utrecht)
2. Sneek – Ontwikkeling van breed inzetbare CAR-T-celtherapie
3. IJlst – Met een bloedtest het nut van chemotherapie na darmkankeroperatie bepalen
4. Hindeloopen – Wakkere operatie bij kwaadaardige hersentumoren
5. Bolsward – Betere immunotherapie bij acute myeloïde leukemie
6. Harlingen – Sterkere immunotherapie door co-stimulatie
7. Franeker – Optimale dosis radionucliden bij uitgezaaide prostaatkanker
8. Sloten – Implementatie van HIPEC bij stadium III eierstokkanker
9. Stavoren – Optimale behandeling kinderen met uitgezaaide kanker
10. Dokkum – Op zoek naar nieuwe therapieën voor rhabdoïde tumoren met behulp van een nieuw modelsysteem
11. Leeuwarden – Koppelbedden bij palliatieve zorg

Immunotherapie bij acute myeloïde leukemie
Bij immunotherapie wordt het afweersysteem gestimuleerd om kanker te bestrijden. Prof. Jürgen Küball onderzoekt of hij een afweerreactie tegen acute myeloïde leukemie tot stand kan brengen.

Radionucliden bij prostaatkanker
Dr. Tessa Brabander onderzoekt een ‘radionuclide’ die prostaatkanker van binnenuit bestraalt. Ze wil bepalen wat een veilige, effectieve dosis is.

Ontwikkeling van breed inzetbare immunotherapie
Dr. Maria Themeli onderzoekt of het mogelijk is om een voorraad universele stamcellen aan te leggen die direct ‘van de plank’ beschikbaar zijn voor alle patiënten.

Sterkere immunotherapie
De effectiviteit van immunotherapie hangt o.a. af van hoe sterk de afweercellen zijn geactiveerd. Dr. Reno Debets onderzoekt een methode om die activering te vergroten.

Chemo na darmkanker? Een bloedtest.
Volgens de richtlijn krijgen darmkankerpatiënten na de operatie aanvullende chemotherapie. Dit om eventuele uitzaaiingen te bestrijden. De vraag is echter of dit wel voor iedereen nodig is. Dr. Remond Fijneman ontwikkelt een bloedtest die hier vooraf antwoord op kan geven. Lees hier meer.

HIPEC bij eierstokkanker
In eerder KWF-onderzoek toonde ze aan dat HIPEC (verwarmde chemo) de overleving bij gevorderde eierstokkanker verlengt. In haar nieuwe onderzoek wil dr. Willemijn van Driel de methode nationaal implementeren.

Wakkere operatie bij hersentumoren
Neurochirurg dr. Arnaud Vincent onderzoekt of het resultaat van een operatie bij hersentumoren beter is wanneer de patiënt wakker blijft bij de operatie.