Longkankerpatiënt kan vermoeidheid te lijf met acupressuur van het oor

januari 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena
'Oorzaadjes' zijn kleine bolletjes die met een pleister op een acupressuurpunt geplakt worden.

Acupressuur van het oor biedt mogelijk soelaas bij chronische vermoeidheidsverschijnselen bij longkankerpatiënten die met chemotherapie behandeld worden. Dat is de uitkomst van een gecontroleerde gerandomiseerde studie uit China, waar deze maand over gepubliceerd werd in het vaktijdschrift BMJ Supportive and Palliative Care.

Aan de universiteit van Suzhou in China deed dr. Li Tian een studie naar de effectiviteit van acupressuur bij kankergerelateerde vermoeidheidsverschijnselen. Daarbij werd gebruik gemaakt van zogenaamde ‘oorzaadjes’; kleine zaadjes of bolletjes onder een pleistertje op een acupunctuurpunt in het oor. Daar kan de patiënt dan zelf op drukken op momenten dat hij of zij pijn ervaart. Volgens dokter Tian waren de traditionele zaadjes effectiever dan magnetische bolletjes, die ook wel toegepast worden.

Zo’n 80% van de patiënten die chemotherapie ondergaan ervaart vermoeidheidsklachten, en vooral bij longkankerpatiënten eist dat een zware tol. Acupressuur van het oor kan verlichting van pijnklachten en misselijkheid bieden, maar was nog niet uitgetest bij kankergerelateerde vermoeidheid.

Het team van dr. Tian verdeelde een groep van 100 longkankerpatiënten die chemotherapie toegediend kregen in drie delen: een groep kreeg geen acupressuur, een groep kreeg oor-acupressuur met oorzaadjes en de derde groep kreeg acupressuur met magnetische bolletjes. De acupressuurgroepen kregen een training op zichzelf te behandelen.

Oorzaadjes

Na 9 weken lieten de twee groepen die oor-acupressuur gebruikten significante vooruitgang zien op het gebied van vermoeidheidsbestrijding. De beste resultaten werden geboekt door de groep die traditionele oorzaadjes gebruikte.

Slaapkwaliteit

Op de Cancer Fatigue Scale, die van 0 tot 60 loopt vertoonden deze patiënten een verbetering van meer dan 4 punten ten opzichte van patiënten die geen acupressuur toepasten. Bovendien werd bij die groep ook een kleine verbetering in slaapkwaliteit gemeten, naast afgenomen stress. Wel stopten 15 patiënten gedurende de 9 weken met hun acupressuur.

De onderzoekers willen de studie nu uitbreiden over een grotere groep en een langere tijd, en ook uitvinden waarom vrij veel patiënten afhaakten.

Bron
1. Lees HIER het oorspronkelijke artikel in BMJ Supportive and Palliative Care.