Nederlandse man loopt meer kans op kanker dan vrouw

juli 2019 Medisch onderzoek Eline Feenstra
reverence / in memory -a rose lies on a frozen ground on ice

Kanker was ook in 2018 doodsoorzaak nummer een in Nederland. De 46.627 sterfgevallen op een totaal van 153.353 komen overeen met 30,4% van het totaal. Nummer twee op de lijst staan hart- en vaatziekten (25%), gevolgd door neurologische aandoeningen waaronder Alzheimer en MS vallen (13%). Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde begin juli de jaarlijkse sterftecijfers van Nederland.

De kanker die de meeste dodelijke slachtoffers maakt is longkanker. In 2018 overleden 10.396 mensen aan deze ziekte. Verder staan ook leukemie, dikkedarmkanker, borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker boven in de lijst.

Mannen en vrouwen

Bij veel kankers is er sprake van een tamelijk evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen, maar er zijn ook een paar opvallende verschillen te zien. Longkanker eist relatief veel meer mannelijke dan vrouwelijke slachtoffers: 5954 tegenover 4408. Er blijken verder relatief veel meer mannen (862) dan vrouwen (484) te overlijden aan endeldarm- en anuskanker.

Ook strottenhoofdkanker komt drie keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen: 164 tegen 56. Bij slokdarmkanker is de verhouding bijna hetzelfde: 1448 mannen tegenover 526 vrouwen. En bij maagkanker zijn de cijfers 683 tegen 423. Alleen bij galblaas- en galwegkanker zijn de verhoudingen omgedraaid: 245 vrouwen overleden daaraan in 2018, vergeleken met 190 mannen.

Roken en alcohol

Waarom mannen meer kans op kanker hebben, en dan met name op kanker van slokdarm, keel, strottenhoofd en maag, heeft alles te maken met het feit dat mannen van ouds her meer roken dan vrouwen en dat vaak combineren met alcoholgebruik. Tot die conclusie kwamen onderzoekers aan de universiteit van Harvard in samenwerking met kankeronderzoeksinstituut Dana-Farber, het Broad Institute en Massachusetts General Hospital. Bovendien ontdekte het team een genetische oorzaak achter de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen als het om kanker gaat.

Voor sommige kankers betekent dat dat de kans erop twee of zelfs drie keer hoger is bij mannen dan bij vrouwen. Gemiddeld hebben mannen 20% meer kans om in de loop van hun leven kanker te krijgen dan vrouwen, stellen de onderzoekers.

Bronnen
1. CBS homepage
2. Het Amerikaanse onderzoek uit oktober 2018