Reinier Haga Prostaatkankercentrum opent unieke webshop voor seksuele hulpmiddelen

juni 2023 Beter Leven Willem van Altena

De meeste mensen die lijden aan prostaatkanker ervaren ingrijpende gevolgen van hun ziekte en de behandeling op hun seksualiteit. Toch blijft het onderwerp in de taboesfeer liggen. Patiënten durven vaak niet om hulp en advies te vragen. Reden voor het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft en Den Haag om een webshop in het leven te roepen, waar patiënten seksuele hulpmiddelen en voorlichting kunnen vinden in een laagdrempelige, discrete en veilige omgeving.

Schaamte

“Ook seksualiteit en intimiteit horen bij een goede kwaliteit van leven”, zegt Anja Ladenberg, gespecialiseerd verpleegkundige bij het Reinier Haga PKC. Zij spreekt vrijwel dagelijks met prostaatkankerpatiënten over hun problemen met intimiteit en seksualiteit. “We merken dat zowel patiënten als hun partners vaak niet weten waar ze terecht kunnen voor goed advies of geschikte hulpmiddelen als zij dat nodig hebben. Ook is er nog steeds veel schaamte rond dit onderwerp. Daarom vonden wij het belangrijk om vanuit ons centrum een plek te creëren waar zij terecht kunnen voor voorlichting en hulpmiddelen.”

De webshop is niet alleen bedoeld voor patiënten van het Reinier Haga PKC, maar voor alle prostaatkankerpatiënten in Nederland die te maken hebben met deze problemen. In de webshop is een selectie van hulpmiddelen te vinden, zoals erectiepompen, penisringen en glijmiddelen. Deze producten worden rechtstreeks besteld bij de desbetreffende leveranciers, omdat de webshop geheel is opgezet zonder winstoogmerk voor het Reinier Haga PKC. In november vorig jaar won het Reinier Haga PKC met dit initiatief al de hoofdprijs van €5.000 tijdens de jaarlijkse Onco Care Challenge, een wedstrijd voor innovatieve ideeën op het gebied van oncologie en hematologie. Met dit geldbedrag kon het plan verder worden ontwikkeld.

Laag testosteron

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis een webshop met seksuele hulpmiddelen voor prostaatkankerpatiënten start. Addy van de Luijtgaarden, internist-oncoloog in het Reinier Haga PKC: “Een meerderheid van de mannen ervaart problemen na de behandeling van prostaatkanker. De bloedvaten en zenuwen die een erectie mogelijk maken, lopen vlak langs de prostaat. Het bestralen of opereren van de prostaat kan ervoor zorgen dat het moeilijker of onmogelijk wordt om een erectie te krijgen. Ook kan er een behandeling worden ingezet om het testosteron te verlagen. Daarmee krijgt de prostaatkanker geen kans om verder te groeien, maar tegelijkertijd zorgt een laag testosteron voor minder zin in seks. Wij zien de webshop daarom als een waardevolle aanvulling op de nazorg voor een grote groep patiënten.”

Reinier Haga PKC

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum behoort tot de grootste prostaatkankerbehandelcentra in Nederland en diagnosticeert jaarlijks zo’n 1500 patiënten op verdenking van prostaatkanker. Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum bestaat sinds april 2018 en wordt gevormd door een gespecialiseerd team van urologen, radiologen, radiotherapeuten, oncologen, oncologieverpleegkundigen, nucleair geneeskundigen en pathologen. Zij werken vanuit twee locaties: het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag. De samenwerking vanaf het diagnostisch traject tot en met de nazorg, het grote aantal uitgevoerde operaties, de ervaren specialisten, het gebruik van nieuwe technieken en continue opleiding hebben geleid tot goede resultaten.

Kijk voor meer informatie op https://www.reinierhagaprostaatkankercentrum.nl/.