Nieuwe richtlijn adviseert: colonkankerscreening niet voor iedereen

oktober 2019 Preventie Eline Feenstra
Plastic kit.

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar worden op routinebasis uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Voor het eerst is er echter een richtlijn die adviseert om de noodzaak van een screening per persoon af te wegen, uitgaande van het individuele risico.

In veel landen, waaronder Nederland, wordt een standaard screening op colorectaalkanker geadviseerd wanneer men de leeftijd van 55 jaar bereikt heeft. Een nieuwe richtlijn, recent gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ), suggereert echter dat dit niet vanzelfsprekend zou moeten zijn. Dr. Lise Helsingen, hoofd van de Clinical Effectiveness Research Group aan de Universiteit van Noorwegen, adviseert om het cumulatieve risico voor de komende 15 jaar per persoon te bepalen. Wanneer dit risico boven de 3% is, wegen de nadelen op tegen de voordelen en is het zinvol om de screening toe te passen, aldus Helsingen.

Risico-bepaling

Het cumulatieve risico kan bepaald worden door gebruik te maken van de gratis online QCancer calculator. Hiermee wordt het risico voor de komende 15 jaar bepaald, gebaseerd op factoren zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, BMI, roken of ziektegeschiedenis. De richtlijn is onderdeel van BMJ’s “Rapid Recommendations” initiatief. Het doel van het tijdschrift is om hiermee versneld nieuwe richtlijnen samen te stellen, gebaseerd op nieuw onderzoek. Voordat het onderzoek meegenomen wordt in de bepaling van de behandelrichtlijnen in de dagelijkse praktijk, kan er echter nog wel een paar jaar overheen gaan.

Bronnen
1. Helsingen LM, Vandvik PO, Jodal HC et al. Colorectal cancer screening with faecal immunochemical testing, sigmoidoscopy or colonoscopy: a clinical practice guideline. BMJ. 2019 Oct 2;367:l5515.
2. QCancer calculator: https://qcancer.org/15yr/colorectal/