Robotondersteuning maakt colonoscopie minder belastend en gemakkelijker

oktober 2020 Zorginnovatie Eline Feenstra
Colon cancer. Colon disease concept

Vroegtijdige diagnose van colorectale kanker verbetert de overleving aanzienlijk. Meer dan de helft van de gevallen wordt echter laat gediagnosticeerd vanwege de noodzaak voor colonoscopie – de ‘gouden standaard’ voor screening. Colonoscopie wordt beperkt door het verouderde ontwerp van conventionele endoscopen, die gepaard gaan met een hoge complexiteit van gebruik, hoge kosten en pijn.

Autonome besturing

Magnetische endoscopen zijn een veelbelovend alternatief die gepaard gaan met minder pijn en lagere kosten. Deze endoscopen bereiken echter maar zelden het translationele stadium, omdat magnetische manipulatie complex en niet intuïtief is. In een nieuwe studie gepubliceerd in Nature machine intelligence is gebruik gemaakt van machine vision om intelligente en autonome besturing van een magnetische endoscoop mogelijk te maken. Hierdoor kunnen zelfs niet-deskundige gebruikers in vivo effectief een magnetische colonoscopie uitvoeren.

In de studie worden robotica, machine vision en een geavanceerde besturing gecombineerd tot een intuïtief en effectief endoscopisch systeem. Tevens worden de kenmerken gedefinieerd  die nodig zijn om een autonoom systeem te bereiken bij robot-endoscopie. Het paradigma kan worden ingezet voor verschillende toepassingen waarbij navigatie in ongestructureerde omgevingen vereist is, zoals katheters, pancreasendoscopie, bronchoscopie en gastroscopie.

De studie brengt alternatieve endoscopische technologieën dichter bij de translationele fase, wat detectie van kanker in een vroeger stadium mogelijk maakt.

 

Referentie

Martin JW, Scaglioni B, Norton JC et al. Enabling the future of colonoscopy with intelligent and autonomous magnetic manipulation. Nat Mach Intell. 2020 Oct;2(10):595-606. doi: 10.1038/s42256-020-00231-9.