Nieuw bestralingsapparaat bij Erasmus MC past behandeling aan naar gelang van actuele situatie

mei 2022 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Dankzij een nieuw bestralingsapparaat, de Varian Ethos versneller, kunnen patienten sinds kort sneller en preciezer bestraald worden in het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Bijzonder aan dit apparaat is dat hij het bestralingsplan kan aanpassen aan de anatomie van de patiënt op de dag van bestraling.

Door bestraling op maat te kunnen leveren, precies afgestemd op de actuele situatie, kan de tumor beter bestraald worden, met waarschijnlijk minder schade aan omliggende weefsels en organen tot gevolg.

Aanvankelijk zal de Ethos versneller nog niet breed worden ingezet omdat er eerst nog ervaring met het toestel en de bijbehorende software opgedaan moet worden. Wetenschappers van het Erasmus MC Kanker Instituut en de TU Delft gaan daarom samen onderzoek doen om de mogelijkheden van dit apparaat en de kwaliteit van de behandelingen op termijn nog verder te verbeteren.

Prostaatkanker

Als eersten zullen patiënten met niet-uitgezaaide prostaatkanker met de nieuwe apparatuur bestraald worden. Het bijzondere van de Ethos-versneller is dat hij adaptief is en het bestralingsplan kan aanpassen naar gelang de anatomische omstandigheden van dat moment. Dat zorgt niet alleen voor meer nauwkeurigheid, maar bespaart ook tijd. De Ethos-versneller kan zes keer zo snel een scan maken als een conventionele CT-scanner.

Door elke dag vóór de bestraling een CT-scan te maken van het lichaam, kan de bundel fotonen zo precies mogelijk op de tumor worden gericht. Op basis van deze CT-scan berekent de software van de Ethos hoe het bestralingsplan moet worden aangepast. De tumor wordt zo met de juiste hoeveelheid straling behandeld, terwijl het omliggende weefsel zo min mogelijk wordt belast.

Minder bestralingssessies

De reden waarom eerst mannen met prostaatkanker behandeld worden met het nieuwe apparaat is het feit dat dit een veel voorkomende kanker is. Dat geeft medewerkers meer kans om snel ervaring op te doen bij het bedienen van de Ethos-versneller en de bijbehorende software. Bovendien is prostaatkanker een kankersoort waarbij al veel ervaring met bestraling is opgedaan, wat ertoe heeft geleid dat het aantal bestralingen is teruggebracht van 15 naar 7, maar wel met een hogere dosis radiatie. De onderzoekers van Erasmus MC hopen dat er dankzij de Ethos-versneller mogelijk nog minder bestralingssessies nodig zullen zijn, mogelijk slechts 4 of 5.

Wanneer er meer ervaring met de Ethos-versneller is opgedaan is het de bedoeling om ook mensen met andere soorten kanker te bestralen met het nieuwe toestel. Als eerste zijn longkankerpatiënten aan de beurt, gevolgd door borst-, hoofdhals-, darm-, en baarmoederhalskanker.

Bron

Persbericht Erasmus MC