Movember: wereldwijde snorrenactie vraagt aandacht voor prostaat- en teelbalkanker

november 2020 In Actie Willem van Altena
Father and two sons enjoying together lying on a colorful blanket. Tree men of different ages smiling playing with fake mustache. Top view of a couple of teen and their dad.

Oktober is de internationale borstkankermaand, en die zit er inmiddels op. November is aangebroken, en ook deze maand wordt er aandacht gevraagd voor kanker. Dit keer bij mannen, en daarom wordt deze maand ook wel Movember genoemd, waarbij mo een afkorting is voor moustache, snor dus. Over de hele wereld laten mannen deze maand hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker en teelbalkanker. Daarnaast richt Movember zich ook op psychische nood en dan vooral op het voorkomen van zelfmoord onder mannen.

Sinds 2003 heeft Movember meer dan 1250 gezondheidsprojecten voor mannen over de hele wereld gefinancierd, en de manier te veranderd waarop onderzoek naar gezondheidsproblemen bij mannen wordt uitgevoerd en gezondheidsdiensten mannen proberen te bereiken. De ambities van de wereldwijde beweging zijn groot: in 2030 moet het aantal mannen dat voortijdig overlijdt door kanker of zelfdoding met 25% teruggebracht zijn.

Mo-ment

Mannen in Nederland worden deze maand opgeroepen om mee te doen met allerlei ludieke inzamelingsacties. Vaak gaat het dan om de snor: sommige mannen laten er eentje staan tegen betaling van sponsorgeld. Andere mannen scheren hem juist tegen betaling af. ‘Organiseer een mo-ment’, is het motto.

Daarnaast is er de actie Movember (de woordspelingen met ‘mo’ zijn onuitputtelijk!). Dat is een sponsorloop waarin deelnemers gedurende de maand 60 kilometer wandelen, joggen of rennen. Twee kilometer per dag, dat moet voor de meeste mannen te doen zijn.

Website en app

Meer informatie over waar Movember voor staat, wat voor acties en evenementen er zijn, en hoe je zelf wat kunt bijdragen is te vinden op de website van de beweging: www.nl.movember.com. Nieuw dit jaar is een Movember-app die evenementen bijhoudt, informatie geeft en laat zien hoe veel geld er al binnen is. Die app is gratis te downloaden voor iOs en Android.