Goedkopere alternatieven voor Herceptin®

oktober 2019 Farmanieuws Eline Feenstra
Drugs or products approval concept. Rubber stamp with the text FDA approved over white background. 3D illustration

Het borstkankermedicijn Herceptin® (trastuzumab) heeft er weer een goedkopere concurrent bij. In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) besloten goedkeuring te verlenen aan Pfizer om een biosimilar voor Herceptin® op de markt te brengen. Inmiddels is dit middel ook in Nederland op de markt.

Het gaat om het middel Trazimera®, dat een jaar geleden nog door de FDA was afgewezen wegens gebrek aan technische informatie. In de tussentijd heeft de FDA ook biosimilars voor Herceptin® goedgekeurd die ontwikkeld waren door Celltrion en door een consortium van Samsung en Biogen. Ook een biosimilar die door Mylan is ontwikkeld is goedgekeurd door de FDA en ook al in Nederland op de markt onder de naam Ogivri®.

Dat er veel concurrentie is op de biosimilar-markt voor Herceptin® is begrijpelijk: het is één van de belangrijke specialitees van Roche en had in 2018 een omzet van bijna 7 miljard Zwitserse francs.
In de V.S. is het patent op trastuzumab pas dit jaar verlopen, maar in Europa was dat al in 2014 het geval. De eerste Europese biosimilar verscheen in 2015 in Rusland, maar de eerste biosimilar die pas eind 2017 door het EMA werd goedgekeurd was Ontruzant®, dat door Samsung Bioepis werd ontwikkeld.

In Nederland is Ontruzant® niet op de markt. In Nederland zijn de volgende biosimilars van Herceptin® beschikbaar: Herzuma®, Kanjinti®, Ogivri® en Trazimera®.

Bronnen
1. https://www.horizonscangeneesmiddelen.nl/geneesmiddelen/trastuzumab-oncologie-en-hematologie-borstkanker/versie1
2. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/t/trastuzumab