Britse oncologen pleiten voor bevolkingsonderzoek longkanker

januari 2020 Preventie Willem van Altena
Een CT scan kan longkanker vroegtijdig ontdekken.

Een bevolkingsonderzoek naar longkanker kan in Groot-Brittannië 5.000 levens per jaar sparen, denken Britse kankerexperts. Deze week doet het onderzoeksinstituut Cancer Research UK een oproep om wijdverbreide longkankerscreenings in te voeren. Het gaat daarbij vooral om het screenen van risicogroepen zoals mensen die roken of gerookt hebben, en mensen bij wie longkanker vaker in de familie voorkomt.

Longkanker is tegenwoordig een kankersoort die goed behandeld en zelfs genezen kan worden, mits de ziekte bijtijds wordt ontdekt, stellen vooraanstaande oncologen.

In het Verenigd Koninkrijk staat de nationale ziektekostenverzekering NHS steeds meer onder druk door toenemende kanker en stijgende medicijnkosten. Al enige tijd wordt er gefocust op leefstijlprogramma’s om kanker te voorkomen. Niet roken, minder drinken, gezonder eten en meer bewegen zorgen inderdaad voor een lager kankerrisico, maar vroege detectie en snel ingrijpen kan nog veel meer levens redden, denken diverse vooraanstaande oncologen.

Momenteel is de overleving van longkanker in het Verenigd Koninkrijk een van de laagste in Europa. De roep om meer geld uit te geven aan kankeronderzoek en –behandeling neemt dan ook toe. Deze week becijferde onderzoeksbureau Demos dat kanker de Britse samenleving jaarlijks 7,6 miljard pond kost.

En de UCL School of Pharmacy kwam met een rapport waarin beargumenteerd wordt dat er maar 0,15% van het Britse nationale inkomen naar kankermedicijnen gaat en dat er zelfs met Brexit in het verschiet meer geld uitgegeven moet en kan worden.