KWF, Longfonds en Hartstichting vragen om hogere tabaksaccijnzen

november 2021 Beter Leven Willem van Altena
Close up of a woman throwing a pack of cigarettes away in a bin

KWF, Hartstichting en Longfonds pleiten al geruime tijd voor de Rookvrije Generatie: in 2040 moet Nederland helemaal tabaksrookvrij zijn. Als stap naar dat einddoel pleiten de drie gezondheidsfondsen onder meer voor stapsgewijze accijnsverhogingen op tabak. In het Preventieakkoord uit 2018 waren die beloofd, maar vooralsnog is er geen duidelijkheid over een prijsverhoging in 2022. En voor 31 december moet die er wel komen, ongeacht de stand van zaken rond de kabinetsformatie.

Michael Rutgers is namens Longfonds voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Hij zegt: “Nog steeds beginnen er iedere week honderden kinderen met roken en er overlijden jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dit moet stoppen en we weten dat accijnsverhoging de meest effectieve maatregel hiervoor is. Het mag niet zo zijn dat de trage kabinetsformatie een bom legt onder deze urgente maatregel. We hebben in 2018 in het preventieakkoord afspraken met elkaar gemaakt. Iedere vertraging kost letterlijk levens.”

Effectief

Volgens het Preventieakkoord kan een pakje sigaretten in 2023 10 euro gaan kosten. In 2020 vond er al een accijnsverhoging plaats, en die bleek behoorlijk effectief als manier om mensen van het roken af te krijgen. Een enquête liet zien dat 11% van de ondervraagde rokers na die prijsverhoging is gestopt met roken. Normaliter stopt ongeveer 3% per jaar. Ook geeft een kwart van de rokers aan minder te zijn gaan roken vanwege de hogere prijzen.

KWF, Hartstichting en Longfonds roepen de politiek op om alles te doen wat in hun macht ligt om de reeds voorgenomen accijnsverhoging van sigaretten op te nemen in het belastingplan 2022 en ook de accijnzen op andere tabaksproducten te laten meestijgen. “Zo krijgen onze kinderen de kans om rookvrij op te groeien”, stelt Rutgers.

Meer informatie

Bezoek de website van Op Weg naar een Rookvrije Generatie