Spijsverteringsziekten -inclusief kanker- derde oorzaak van ziekenhuisopnamen in Nederland

augustus 2022 Beter Leven Willem van Altena
Large Intestine, Problem, Intestine, Stomachache, Irritable Bowel Syndrome

Aandoeningen van het spijsverteringskanaal zijn na hart- en vaatziekten en kanker de grootste oorzaak van ziekenhuisopnamen in ons land. Meer dan 150.000 mensen belanden jaarlijks met een maag-, darm- of leveraandoening in het ziekenhuis, ofwel gemiddeld 417 per dag. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Met de campagne ‘Listen to your guts’ roept de MLDS nu iedereen op om beter naar hun spijsvertering te luisteren om zo een deel van deze ziekten te voorkomen.

In 2019 –er is bewust gekozen om de metingen te verrichten in het jaar voor de coronapandemie- ging het in 10% van alle ziekenhuisopnamen om een spijsverteringskwestie. De meeste (27%) van de opnamen waren voor een aandoening aan de lever, galblaas, galwegen of de alvleesklier (42.000 patiënten). Bij ruim 23% (36.000 patiënten) ging het om chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. En bij 21% (32.000 patiënten) ging het om kanker aan het spijsverteringsstelsel.

Zorgkosten

De zorguitgaven voor aandoeningen van het spijsverteringskanaal stijgen navenant. In 2015 werd er nog 3,26 miljard uitgegeven aan zorgkosten voor deze aandoeningen, en in 2019 lag dat op 3,72 miljard, een toename van 14%. In totaal gaat 3,8% van het totale Nederlandse zorgbudget op aan spijsverteringsziekten.

Sterfte

Ook de sterfte door aandoeningen in de maag, darmen of lever is aanzienlijk. In 2019 overleden meer dan 15.500 mensen aan een van deze aandoeningen, wat neerkomt op zo’n 10% van de totale sterfte in ons land. In het overgrote deel (84%) daarvan ging het om kanker, met colorectale kanker als belangrijkste doodsoorzaak. Tussen 1996 en 2019 is de sterfte aan maag-, darm- of leverziekten met ongeveer 25% gestegen.

Huisarts

Niet alleen in de ziekenhuizen wordt een toename van MLD-patiënten gezien, maar ook bij de huisarts. Het RIVM becijfert dat elk jaar 3,8 miljoen mensen naar de dokter gaan met een spijsverteringsprobleem, zoals krampen, pijn, verstopping en diarree.

Campagne

Volgens de MLDS zijn veel van die spijsverteringsproblemen te wijten aan een verkeerd voedingspatroon, en in de campagne ‘Listen to your guts’ worden mensen opgeroepen om signalen van hun spijsvertering te herkennen. Vaak zijn problemen op te lossen of te voorkomen door bijvoorbeeld meer vezels aan het dieet toe te voegen.

Meer informatie

Bekijk het volledige RIVM-rapport hier

Bezoek de website van de Maag Lever Darm Stichting