Nieuwe behandelwijzer-app colonoscopie en darmkanker

juli 2019 Zorg van de toekomst Eline Feenstra
Male doctor using healthcare application on touch screen in medical laboratory.

Er is een nieuwe app ontwikkeld om patiënten zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een colonoscopie: de Behandelwijzer-app colonoscopie. Indien de uitslag van de colonoscopie slecht is, krijgt de patiënt ook toegang tot de Behandelwijzer-app darmkanker.

Het Laurentius ziekenhuis in Roermond heeft de apps recent ontwikkeld. Het is van groot belang om patiënten goed voor te lichten wanneer zij een colonoscopie of darmkanker-behandeltraject moeten ondergaan. De Behandelwijzer-app biedt alle informatie die de patiënt op dat moment binnen het traject nodig heeft en zorgt ervoor dat de patiënt op het juiste moment over de juiste informatie beschikt. Belangrijk is wel dat de app geen vervanging is voor begeleiding op de poli. De app wordt gezien als hulpmiddel ter ondersteuning van de patiënt.

Tijdlijn behandelplan

Met behulp van de app is het mogelijk om een persoonlijke tijdlijn samen te stellen. Data en behandelingen kunnen worden toegevoegd waardoor er een overzichtelijke tijdlijn ontstaat. Dit helpt de patiënt om zich voor te bereiden op afspraken en onzekerheid tegen te gaan.

Apps colonoscopie & darmkanker

De Behandelwijze-app colonoscopie dient als digitale buddy. De app begeleidt de patiënt door het gehele traject: de app geeft tips en adviezen van de aanvraag tot de uitslag van de colonoscopie. Bovendien is het mogelijk om video’s te bekijken en herinneringen te sturen als push-bericht. Wanneer er na de colonoscopie blijkt dat er sprake is van darmkanker, krijgt de patiënt toegang tot de Behandelwijzer-app darmkanker. Deze app biedt gedoseerde informatie, relevant voor dat specifieke moment. Maar de patiënt kan ook altijd zelf benodigde informatie raadplegen via de app.

Er zijn inmiddels 200 patiënten die gebruik maken van de Laurentius Behandelwijzer-apps. Zij ervaren de apps als gebruiksvriendelijk en nuttig.

Bron
1. https://www.laurentiusziekenhuisroermond.nl/over-laurentius/actueel/laurentius-lanceert-behandelwijzer-app-voor-colonoscopie-en-darmkanker