Slimme sensor die huidkanker kan ontdekken met behulp van AI krijgt Amerikaanse goedkeuring

februari 2024 Zorginnovatie Willem van Altena

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft recentelijk groen licht gegeven voor een baanbrekende AI-gebaseerde hand-held huidsensor die specifiek is ontworpen voor het klinisch diagnosticeren van huidkanker. Deze compacte sensor maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) om de reflectie van licht op huidlaesies te analyseren en lijkt nauwkeurig onderscheid te kunnen maken tussen goedaardige en kwaadaardige plekken.

Groei in incidentie

Het toenemende aantal gevallen van huidkanker, zowel in Nederland als wereldwijd, benadrukt de cruciale rol van vroege detectie. In Nederland alleen al waren er in 2022 ongeveer 23.300 nieuwe gevallen van huidkanker, exclusief het relatief onschuldige basaalcelcarcinoom, dat ongeveer 70% van alle huidkankergevallen uitmaakt. Uit gegevens van kankerregistraties uit 18 Europese landen blijkt dat de incidentie van invasieve en in situ melanomen is toegenomen tussen 1995 en 2012. De trends in incidentie verschilden aanzienlijk tussen de Europese landen, waarbij de groei in incidentie in Nederland uitzonderlijk groot was¹.

DermaSensor

Traditionele methoden voor het diagnosticeren van huidkanker vereisen vaak invasieve procedures, zoals biopsieën, wat voor patiënten ongemakkelijk kan zijn. De nieuwe Amerikaanse vinding, genaamd DermaSensor® biedt echter een niet-invasieve en pijnloze benadering voor het scannen van de huid. Door gebruik te maken van geavanceerde AI-algoritmen analyseert de sensor lichtreflecties van de huid, wat resulteert in een snelle en precieze detectie van huidkanker.

Klinische proeven hebben aangetoond dat de huidsensor een indrukwekkende gevoeligheid van 96% heeft bij het detecteren van huidkanker, een significante verbetering ten opzichte van de 83% gevoeligheid bij diagnoses door huisartsen. Met name bij basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom vertoonde de sensor een gevoeligheid van respectievelijk 98% en 99%. Hoewel het herkennen van melanomen –de gevaarlijkste vorm van huidkanker- iets uitdagender was, presteerde de sensor nog steeds goed met een gevoeligheid van 88%.

Meer innovaties

Er zijn meer innovaties op til op het gebied van huidkankeronderzoek. Naast de DermaSensor is er ook de Stanford-app, gericht op het bieden van toegang tot dermatologische zorg voor ouderen. Gebruikers kunnen foto’s maken van verdachte huidplekjes en deze rechtstreeks naar een dermatoloog sturen voor evaluatie. Daarnaast wordt aan het Erasmus MC Kanker Instituut gewerkt aan een online risicocalculator, en werken Maastricht UMC+ en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven aan optische coherentietomografie (OCT) als diagnostisch hulpmiddel.

Referenties

1: Website van het IKNL over huidkanker

Persbericht FDA

Bekijk ook deze video van DermaSensor op Youtube