Radboudumc introduceert AI in de gezondheidszorg

oktober 2019 Zorginnovatie Eline Feenstra
Caucasian woman with bionic technology touching robot arm

Het Radboudumc opent twee nieuwe initiatieven op het gebied van artificial intelligence: het Thira lab en Radboud AI for Health.

Het Radboudumc wil samen met haar partners fors inzetten op het gebruik van AI in de gezondheidszorg. Zo zijn zij recent nieuwe initiatieven gestart op het gebied van AI. In samenwerking met Thirona, een spin-out bedrijf van het Radboudumc en Delft Imaging Systems, hebben zij het Thira lab opgericht.

Thira lab

Met behulp van dit lab worden promovenda en postdocs ingezet om AI-oplossingen voor medische beeldanalyse van CT scans van de longen, röntgenscans van de borstkas en netvliesscans te bewerkstelligen.

Radboud AI for Health

Radboud AI for Health is een nieuwe samenwerking tussen de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen van innovaties op het gebied van AI die de gezondheidszorg verbeteren, goedkoper maken en de besluitvorming verder ondersteunen en versnellen.

Bij het Nijmeegse ziekenhuis wordt er op het moment al een methode onderzocht waarmee een computer met behulp van AI weefsel tot op detailniveau kan fotograferen en analyseren. Dit maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze kankercellen de detecteren, wat leidt tot snellere en betere diagnoses.
Door middel van een robotarm worden er duizenden foto’s gemaakt van het weefsel. Deze foto’s worden vervolgens samengevoegd tot één beeld alvorens het naar de patholoog gaat. Dit is ook op eenvoudige wijze met andere ziekenhuizen te delen, waardoor transport van weefsel niet langer nodig is.
In de toekomst verwacht het Radboudumc steeds vaker processen door computers uit te laten voeren. Computers kunnen nog lang niet volledig het werk van pathologen overnemen. Maar het zoeken naar foute cellen die mensen ziek kunnen maken, kan de computer al wel. Daardoor gaat de rol van de patholoog mogelijkerwijs veranderen in de toekomst.

Bronnen
1. Radboud Center for Artificial Intelligence: https://www.ru.nl/ai/
2. Thira lab: https://icai.ai/thira-lab/
3. https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2407893/Nijmeegse-primeur-computer-analyseert-straks-kankercellen