App biedt mentale ondersteuning aan zorgmedewerkers

mei 2020 Zorginnovatie Eline Feenstra
Shot of an unrecognizable man using a mobile phone in a gym

Zelfmonitoring draagt bij aan betere psychische gezondheid tijdens corona-crisis. Daarom heeft het Maastricht UMC+ een nieuwe app ontwikkeld: PsyMate. De app brengt de mentale fitheid in kaart doordat de gebruikers dagelijks hun ervaren stress en gemoedstoestand monitoren. Vervolgens wordt er een rapportage gegenereerd die inzicht biedt in de veranderingen in belasting en weerbaarheid in de tijd.

Als zorgmedewerker wordt er in deze coronatijd veel van u gevraagd. De werkdruk neemt toe en er moeten lastige keuzes gemaakt worden. In het Maastricht UMC+ is een psychosociaal team actief om medewerkers ondersteuning te bieden en het gesprek aan te gaan. Ter ondersteuning hebben zij een digitale tool die ontwikkeld die de afgelopen jaren op de Maastrichtse afdeling Psychiatrie gebruikt wordt om dagelijks activiteiten, stemming en gemoedstoestand van mensen te meten. Het biedt inzicht in de psychische weerbaarheid en helpt bijvoorbeeld depressie of psychose te voorkomen. De app is aangepast om in de bijzondere situatie waarin we nu verkeren het zorgpersoneel te ondersteunen.

De PsyMate evalueert onder meer de ervaring van emotionele, traumatische en morele stress en helpt krachtbronnen bij jezelf en in je omgeving te identificeren. Bovendien is het mogelijk om direct contact op te nemen met het lokaal aanwezige psychosociale team en kunnen eigen ideeën en suggesties worden aangedragen aan de organisatie om zodoende verbeteringen door te voeren.

Bronnen
1. Psymate
2. Maastricht UMC+