Opvliegers vanwege behandeling prostaatkanker: vijf eenvoudig tips om ermee om te gaan

juli 2022 Beter Leven Willem van Altena
Relieved young man businessman trying to cool off as things get a little hot under the collar

Hormoontherapie is een van de meest toegepaste behandlingen voor prostaatkanker. Bij deze behandeling wordt de productie van testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, verlaagd. Dat hormoon zorgt voor fysieke kenmerken als spiermassa, lichaamsbeharing en erectievermogen. Wanneer er te weinig van dit hormoon in het lichaam aanwezig is kunnen er bijwerkingen optreden. En een van de meest voorkomende zijn opvliegers.

Vrouwen in de overgang kunnen ervan meepraten: een opvlieger betekent dat je het, zonder duidelijk reden, opeens enorm warm krijgt. Zo’n episode duurt vaak een paar minuten maar kan ook een half uur aanhouden. Die horen bij de behandeling, maar als mannen meer dan 5 opvliegers per dag hebben, dan is contact met de behandelend arts verstandig; er bestaan medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Die middelen slaan echter bij ongeveer de helft van de patiënten aan, en gaan gepaard met andere vervelende bijwerkingen, zoals borstvorming. Doorgaans nemen de opvliegers wel af in frequentie en hevigheid naarmate de hormoonbehandeling langer duurt.

Stichting Duos, die de belangen behartigt voor patienten met prostaatkanker, heeft wel een aantal tips opgesteld die de opvliegers wat draaglijker kunnen maken.

  • Pas op met koffie en alcohol

Probeer minder koffie en alcohol te drinken en kies liever voor water of kruidenthee, of maak zelf een gezond smoothie.

  • Ga meer bewegen

Wandelen, fietsen, tuinieren of yoga, het zijn prima manieren om meer te bewegen. Bewegen is niet alleen een remedie tegen opvliegers maar ook tegen stress en depressiviteit. Zwemmen is overigens de beste manier van bewegen omdat daarbij het hele lichaam meedoet.

  • Vermijd stress

Stress is ook een aanjager van opvliegers, en het is dan ook verstandig om stress tegen te gaan. Vermijden is niet altijd mogelijk, maar ademhalingsoefeningen, mindfulness, muziek, creativiteit en wandelen (al of niet met een hond)

  • Kies puur natuur

Beddengoed en kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, zijde, wol en viscose ‘ademen’ beter. Draag ook vooral laagjes, bij een opvlieger kan je altijd een laagje uitdoen.

  • Spray of handdoek uit de koelkast

Een koude waterverstuiver is heerlijk om af te koelen, en een handdoek die je bevochtigt en in de koelkast legt doet ook wonderen. Koel vooral je polsen, de binnenkant van je ellebogen, je enkels en de binnenkant van de knieholten. Daar liggen de aderen dicht aan het huidoppervlak en dus koel je daar sneller af.

Meer informatie

Stichting DUOS heeft een speciaal forum over opvliegers als gevolg van een prostaatkankerbehandeling.