Nieuwe Amerikaanse app waarschuwt als je in de buurt van iemand met corona bent

maart 2020 Corona Willem van Altena
Aerial view of crowd connected by lines

Hoe verspreidt het coronavirus zich? Wie is er aangestoken door wie? Over die vraag breken medici en overheden zich het hoofd. Zeker gezien de soms lange incubatietijd van wel twee weken. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen besmet –en dus besmettelijk!- die asymptomatisch zijn en nauwelijks of geen symptomen vertonen. In Amerika hebben wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston een app gebouwd die soelaas kan bieden. De app Private Kit, die in betaversie beschikbaar is, kan mensen waarschuwen wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus met zich meedraagt.

Vijf minuten

De app is ontwikkeld in samenwerking met de gerenommeerde Mayo Clinic en de Harvard University. Wie de app downloadt moet daarbij zijn locatie delen, zodat de app bij kan houden waar iedere gebruiker zich bevindt. Elke vijf minuten checkt de app waar de gebruiker is, en of hij in de buurt van iemand is geweest die met het virus besmet is. De app vertelt er zelfs bij hoe lang dat contact geduurd heeft.

Privacy

De gegevens van mensen die positief scoren voor COVID-19 kunnen alleen door een arts toegevoegd worden, met een aparte app. Dit om te voorkomen dat er misbruik van het systeem wordt gemaakt en er valse gegevens worden toegevoegd. Ook aan de privacy is gedacht: alleen de gebruiker heeft toegang tot zijn eigen locatiedata, tenzij hij er zelf voor kiest die met anderen te delen.

De ontwikkelaars hopen wel dat er heel veel gebruikers voor de app komen, want alleen dan is hij zinvol en effectief. Er wordt gelobbyd bij de Amerikaanse overheid om de app breed aan te bevelen bij de bevolking. Vooralsnog werkt de app alleen in de Verenigde Staten.

Lees HIER meer over Private Kit op de website van MIT.