Maagkankercellen weten nieuwe medicijnklasse ATR-blokkers handig buitenspel te zetten

november 2022 Wetenschap Willem van Altena

Wetenschappers van het Institute of Cancer Research (ICR) in Londen hebben ontdekt dat maagkankercellen resistentie kunnen ontwikkelen tegen ATR-blokkers, een tamelijk nieuwe medicijnklasse die de signaalroute van het ATR-eiwit blokkeert. Ook het mechanisme achter de resistentie is ontrafeld, en dat houdt mogelijk in dat al van tevoren voorspeld kan worden bij welke patiënten resistentie op zal treden, en bij welke niet. Medisch vaktijdschrift Cancer Research publiceerde het onderzoek onlangs.

Simpel gesteld komt het erop neer dat de maagkankercellen de activiteit van twee genen kunnen uitschakelen. Als in een gentest vastgesteld wordt dat een patiënt deze twee genen bezit, dan kan voorzien worden dat ATR-blokkers bij die patiënt weinig zin zullen hebben.

Celdood

Het ATR-eiwit speelt een rol bij de manier waarop kankercellen hun beschadigde DNA proberen te repareren om zich te kunnen delen, waardoor de tumor groeit . Wanneer dit eiwit geblokkeerd wordt, dan hoopt het beschadigde DNA zich op in de kankercellen, met uiteindelijke celdood tot gevolg. De onderzoekers ontdekten dat wanneer het SMG8- of SMG9-gen uitgeschakeld wordt de kankercellen gewoon doorgaan met het repareren van hun DNA en met celdeling, zelfs als er een ATR-blokker in het spel is. Het SMG1-gen wordt daarbij juist geactiveerd, met verhoogde resistentie tot gevolg.

In een vervolgstudie willen de Londense onderzoekers vaststellen of op basis van deze inzichten patiënten bij wie een defect in het SMG8, SMG9 of SMG1-gen is aangetoond mogelijk andere behandelingen ingezet kunnen worden.

Referentie

Marta J. Llorca-Cardenosa, Lauren I. Aronson, Dragomir B. Krastev et al. SMG8/SMG9 Heterodimer Loss Modulates SMG1 Kinase to Drive ATR Inhibitor Resistance.  Cancer Res OF1–OF12. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-21-4339