Incyte wint Prix Galien Pharmaceutical Award voor innovatieve behandeling galwegkanker

mei 2022 Farmanieuws Willem van Altena

Incyte BioSciences Benelux heeft de Prix Galien Pharmaceutical Award 2022 gewonnen voor haar innovatieve geneesmiddel Pemazyre® (pemigatinib). De 28ste uitreiking van de Prix Galien Award werd gekenmerkt door de opsplitsing van deze Award in een Biological Award en een Pharmaceutical Award. Juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf legt uit waarom: “De opsplitsing van de oorspronkelijke Pharmaceutical Award doet recht aan de diversiteit van de therapeutische interventies”.

Er waren voor de Pharmaceutical Award drie aanmeldingen, die vooraf werden voorgesteld met korte aansprekende video’s. Pemazyre® (pemigatinib) werd als meest betekenisvolle en innovatieve pharmaceutical van 2022 uitgeroepen. De prijs, een fraaie gouden medaille, werd uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf, CEO van het LACDR.

Galwegkanker

De jury heeft hiertoe besloten omdat pemigatinib het eerste geregistreerde middel is dat heel specifiek een belangrijk mechanisme remt dat verantwoordelijk is voor de groei en overleving van maligne cellen bij galgangkanker. Pemigatinib is namelijk een proteïnekinaseremmer gericht tegen de ‘fibroblast growth factor receptor 2’ (FGFR2). Een alternatieve versie van FGFR2 komt tot overexpressie op de oppervlakte van de tumorcellen bij galwegkankerpatiënten met een FGF/FGFR-mutatie.

Zeldzame ziekte

Wegens het ontrafelen van dit complexe mechanisme bij galweganker en het vinden van een therapie die dit mechanisme remt, is Pemazyre® volgens de jury een terechte winnaar van de Prix Galien Pharmaceutical Award 2022. Weliswaar is galwegkanker een hele zeldzame ziekte, maar de jury hoopt dat er met toekennen van de prijs er een stimulans gegeven wordt voor vergelijkbare geneesmiddelen die met recht gepersonaliseerde therapie genoemd kunnen worden.

De twee overige genomineerden in deze categorie waren Evrysdi® (risdiplam) van Roche Nederland, en Vocabria® + Rekambys® injectie (cabotegravir + rilpivirine suspensie voor injectie) van ViiV Healthcare B.V.

Op de foto: Elke Engström, Executive Director Pemazyre Integrated Franchise Lead & New van Incyte BioSciences Benelux met juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf. Fotograaf: Niels Brouwer

Meer informatie

Lees hier het volledige juryrapport van Pemazyre®