Help je longen een handje met vijf verstandige voedselkeuzes

maart 2020 Beter Leven Willem van Altena

Nee, er bestaat geen wondervoedsel dat het coronavirus op afstand houdt, of dat de gevolgen ervan minder ernstig maakt, ook al staat het internet vol met verhalen die wat anders beweren. Toch betekent dat niet dat je je longen niet een handje kunt helpen. Van verschillende voedingsmiddelen is vastgesteld dat ze het immuunsysteem een boost geven en de ademhaling verbeteren. De British Lung Foundation heeft er een handig overzicht van samengesteld.

1. Veel groente en fruit

Minstens vijf keer per dag een portie groente of fruit eten helpt het immuunsysteem, dat de eerste verdediging vormt tegen infecties van de luchtwegen. Vooral de rol van vezels is cruciaal. Vezels worden in de dikke darm door bepaalde bacteriën omgezet in gasvormige vetzuren die helpen de bloeddruk en de eetlust te verlagen, en daarbovenop het immuunsysteem lijken te reguleren. Met name de vezel pectine, die vooral veel in fruit en bladgroenten zit, lijkt het immuunsysteem te helpen, zelfs al in bescheiden doses. Cellulose daarentegen, de moeilijker verteerbare houtachtige vezel die vaak aan ‘gezondheidsvoedsel’ wordt toegevoegd heeft dat effect niet, constateerden onderzoekers in Lausanne (Zwitserland). Het is wel zo dat minder dan 10% van de Nederlanders de dagelijks aanbevolen norm wat betreft vezels consumeert. Voor vrouwen is dat 30 gram per dag, voor mannen 40 gram. Wat neerkomt op 10 appels of 750 gram broccoli.

2. Zetmeel en koolhydraten

Veel moderne diëten doen koolhydraten in de ban, maar mensen met een longkwaal doen er goed aan om ze juist wel te nuttigen. Koolhydraten leveren energie om beter adem te halen. Kies wel zo veel mogelijk voor vezelrijke opties, zoals volkorenbrood en volkorenpasta, en zilvervliesrijst. En kies liever niet voor varianten met veel suiker en vet.

3. Proteïnen

Proteïnen helpen bij het opbouwen en in stand houden van de spieren. En dus ook de borstspieren, die je nodig hebt om goed te kunnen ademen. Daarnaast geven proteïnen het immuunsysteem een boost. Ook hier geldt weer: kies voor verstandige proteïnebronnen. Dus niet alleen voor vlees, maar ook voor vis –vette vis met omega-3 liefst!- en peulvruchten.

4. Zuivel

Zuivel is een bron van proteïnen, vitaminen en mineralen, zoals calcium. Mensen die met steroïden behandeld worden voor ademhalingsklachten hebben baat bij calcium omdat steroïden ontkalkend werken en osteoporose kunnen veroorzaken. Ook bij zuivel geldt weer dat het beter is om voor vetarme varianten te kiezen.

5. Goede vetten

Het lichaam heeft vetten nodig, en dan zijn meervoudig onverzadigde vetten de beste keus. Kies dus liever plantaardige vetten in plaats van boter, en kies ook dan liever koudgeperste olijfolie dan palmolie. Olien bevatten ook vitaminen, zoals vitamine A en E, die helpen bij het bestrijden van infecties. Vette vis bevat een ander vet, omega-3, dat een antoixiderende werking heeft.

Bronnen
1. Lees HIER wat de British Lung Foundation aanbeveelt als verstandige voeding.
2. Het Longfonds heeft ook gerichte dieet-informatie voor mensen met COPD en astma.
3. Het Zwitserse onderzoek waarover Nature publiceerde vindt u HIER.