Slimme stapeltjes vitamine op maat rollen op bestelling uit de 3D-printer

maart 2020 Beter Leven Willem van Altena

Een van de drijvende krachten achter medische innovaties is de zoektocht naar steeds meer maatwerk. Een Brits startup-bedrijf maakt sinds kort vitaminekuren op maat met behulp van een 3D-printer. Het bedrijfje Nourished maakt de kauwtabletten van een speciale vegan gelei waar de vitaminen aan toegevoegd zijn.

Vooral de manier waarop de tabletten samengesteld worden is bijzonder. Nourished laat klanten een online vragenlijst invullen om erachter te komen welke vitaminen en mineralen iemand het meest nodig heeft, en op basis daarvan wordt voor elke gebruiker een persoonlijke vitaminecocktail samengesteld.

Stapeltje

Daarnaast kunnen mensen ook zelf hun cocktail samenstellen door zeven nutriënten te kiezen uit een lijst van 28. Elke voedingsstof is opgenomen in een laagje gelei met een smaakje, en uiteindelijk worden zeven van die laagjes samengevoegd tot een ‘stack’, een stapeltje. Die worden dan netjes in een set van 28 stuks -genoeg voor een maand- thuisbezorgd.

Ook stelt Nourished zelf al stacks samen rond een bepaald thema. Zo is er de stack ‘Party Proofed’ die voedingsstoffen bevat die je nodig hebt om te herstellen van een stevig feest, zoals probiotica en vitamine D, B12 en C, met daarnaast zwarte peper en gember.

Het bedrijf achter Nourished werkt ook aan een farmaceutisch broertje, Scripted. Daarmee moeten 3D gepersonaliseerde medicijnen geprint gaan worden voor ziekenhuizen, om zo effectief in een klinische setting zorg op maat te leveren met exact de juiste dosis voor elke patiënt.

Meer weten?

Bezoek de website van Nourished.