Verlaagde afweer verhoogt risico complicaties bij tatoeage

juli 2019 Beter Leven Eline Feenstra
A photo of expert tattooing female customer's lap. Tattoo artist is working in studio. Woman is looking at man making tattoo on her leg.

Wie kampt met een verzwakt immuunsysteem kan zich maar beter afvragen of een tatoeage wel zo’n goed idee is. Het gezaghebbende Britse tijdschrift British Medical Journal (BMJ) Case Reports meldt dat bij bepaalde patiënten met een verlaagde afweer een tatoeage tot ernstige pijnaanvallen kan leiden.

Dat tatoeages ondanks hun populariteit niet helemaal zonder gezondheidsrisico’s zijn is bekend. Zeker als de tatoeëerder er geen professionele en hygiënische werkwijze op nahoudt liggen infecties op de loer. Mensen die met een verzwakt immuunsysteem kampen lopen een verhoogd risico op ontstekingen en andere complicaties.

Soms is het immuunsysteem verzwakt door ziektes zoals HIV en kanker; in dat geval spreken we van immunodeficiëntie. Soms krijgen mensen echter geneesmiddelen toegediend om het immuunsysteem te onderdrukken, zoals na een orgaantransplantatie, om afstoting van het nieuwe orgaan te voorkomen. Die werkwijze staat bekend als immunosuppressie.

De onderzoekers presenteerden een geval uit 2015, waarin een 31-jarige vrouw die in 2009 een longtransplantatie had ondergaan al jarenlang medicijnen gebruikte die haar immuunsysteem onderdrukten. Zij besloot een tatoeage op haar linkerdij te laten zetten. Ze had voor haar longtransplantatie al een tatoeage laten plaatsen. De nieuwe tatoeage veroorzaakte een lichte huidirritatie, wat wel vaker voorkomt. Maar negen dagen later kreeg de vrouw last van aanhoudende pijn in haar linker heup, dij en bovenbeen, die maandenlang duurde en waartegen ze pijnstillers moest innemen.

Tien maanden later werd bij een onderzoek duidelijk dat ze een spierontsteking had opgelopen. Uiteindelijk kwam de vrouw na drie jaar fysiotherapie van haar klachten af. Artsen zijn van mening dat de hevige reactie op de tatoeage te wijten was aan het gebruik van medicijnen die haar immuunsysteem onderdrukten. De onderzoekers bevelen daarom aan dat mensen die dergelijke medicijnen gebruiken daar rekening mee houden bij wensen om een tatoeage te nemen, en dat artsen hun patiënten wijzen op de mogelijke risico’s.

Bron
1. Wilson WT, O’Boyle M, Leach WJ Unusual complication of a tattoo in an immunosuppressed patient Case Reports 2018;2018:bcr-2018-224968.