Farmaceutische industrie moet steeds meer trials uitstellen vanwege coronacrisis

maart 2020 Farmanieuws Willem van Altena

De COVID-19 pandemie heeft de farmaceutische wereld stevig in zijn greep. Niet alleen omdat vrijwel elke fabrikant koortsachtig op zoek is naar medicijnen en een vaccin tegen de ziekte, maar ook omdat het door de ziekte vrijwel onmogelijk is geworden om klinische trials doorgang te laten vinden. Veel trials zijn om die reden opgeschort of uitgesteld. Hieronder volgt een overzicht van de situatie op 27 maart.

  • Bristol Myers Squibb heeft alle nieuwe trials opgeschort tot minstens 13 april.
  • Eli Lilly stelt nieuwe studies uit en is gestopt met recruteren van patienten en gezonde vrijwilligers in lopende trials.
  • Pfizer kondigt aan dat er minstens drie weken geen mensen worden opgenomen in lopende of nieuwe trials.
  • Galapagos schort opname van patienten in lopende trials eveneens op. Dat treft onder meer onderzoek naar het middel filgotinib als behandeling bij de ziekte van Crohn.
  • Ampio Pharmaceuticals is gestopt met opnemen van patiënten in een ver gevorderd onderzoek naar een behandeling voor mensen met ernstige osteoarthritis van de knieën.
  • Ironwood Pharmaceuticals schort patiententrials op in onderzoeken naar een maagzuurremmer tegen gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ).
  • Valneva stelt een fase-3 trial naar een mogelijk vaccin voor de hemorragische aandoening Chikungunya uit tot het laatste kwartaal van dit jaar.
  • ObsEva heeft opname van patiënten in late-stage studies EDELWEISS 2 en 3 naar het middel linzagolix opgeschort. Dat middel is bedoeld om pijnklachten te behandelen bij vrouwen met endometriose.

Ook lanceringen van nieuwe medicijnen worden uitgesteld. Dat geldt voor het middel Zeposia (ozanimod) van Bristol Myers Squibb, het eerste nieuwe medicijn na de overname van Celgene. Dat middel –een S1P receptor modulator- is door de FDA goedgekeurd als behandeling voor volwassenen met MS, maar vanwege alle druk die de coronacrisis op het Amerikaanse gezondheidsstelsel legt is besloten de commerciële lancering uit te stellen tot nader order.

Lees meer over dit onderwerp bij FirstWord.