Elektronische neus ruikt mogelijk voorstadium van slokdarmkanker

maart 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Young man with a beard covered with icicles and frozen droplets on the street after exercise. Evaporation from the mouth in winter

Steeds meer elektronische hulpmiddelen, die het werk van specialisten aanvullen en tijd besparen, verschijnen op de markt. Een voorbeeld hiervan is de e-Nose, een draagbare elektronische ‘neus’, die vluchtige organische verbindingen meet. Dit apparaatje blijkt ook in staat te zijn om een voorloper van slokdarmkanker te ruiken.

Over die ontdekking publiceerden onderzoekers van het Radboudumc (Nijmegen) onder leiding van dr. Yonne Peters eerder deze maand een artikel in het medisch-wetenschappelijke vakblad Gut. Ruim 400 patiënten werden onderzocht met de e-Nose en het apparaatje bleek behoorlijk goed in staat om een Barrett-slokdarm te herkennen. Dit betekent dat patiënten op die manier mogelijk al bij de huisarts een eerste diagnose kunnen krijgen, in plaats van een vervelend en kostbaar endoscopisch onderzoek te moeten ondergaan. Een Barrett-slokdarm is een voorstadium van slokdarmkanker, waarbij gezonde cellen onderaan de slokdarm vervangen zijn door afwijkende cellen.

Uitdagend

Slokdarmkanker zit de laatste jaren behoorlijk in de lift en het is een kanker die een slechte prognose kent. De ziekte wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Ook is een slokdarmoperatie altijd uitdagend omdat de slokdarm zich zo dicht bij de luchtpijp en de aorta bevindt.

Longkanker

Om die reden besloten de Nijmeegse onderzoekers te kijken of er ook andere, minder invasieve diagnostische hulpmiddelen te vinden waren, en daarbij stuitten ze op de e-Nose. Dit apparaat bestaat al langer en heeft ook diagnostische toepassingen bij het detecteren van darmkanker en longaandoeningen. De vluchtige organische verbindingen die een persoon uitademt geven namelijk informatie over stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Bij het onderzoek zijn 402 patiënten onderzocht, waarvan er 129 een Barrett-slokdarm hadden. Ook leden 141 patiënten aan reflux, waarbij maagzuur in de slokdarm vloeit wat voornamelijk in het lagere deel van de slokdarm tot irritaties leidt. Het bleek dat de e-Nose in 91% van de gevallen in staat was om een Barrett-slokdarm te ‘ruiken’. De onderzoekers willen het onderzoek nu naar een grotere groep uitbreiden. Als zo’n groter onderzoek de huidige resultaten bevestigt, zou de e-Nose weleens een vaste aanwinst op menig huisartsenpraktijk kunnen worden.

Slokdarmkanker in cijfers

In 2019 kregen 2.536 mensen de diagnose slokdarmkanker, en dat is 2% van het totaal aantal nieuwe kankerpatiënten dat jaar (117.631). De ziekte treft veel meer mannen dan vrouwen: 1.861 tegenover 675, en ook wordt de ziekte vooral vastgesteld bij mensen die ouder zijn dan 60. De vijfjaarsoverleving is 23%.

Nederland staat tweede op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. Slokdarmkanker is de achtste meest voorkomende kankersoort in Nederland. Slokdarmkanker wordt sterk in verband gebracht met leefstijlkeuzes; overgewicht, roken en drinken zorgen voor een hoger risico, en vooral de combinatie van roken en alcohol is extra schadelijk. Om die reden krijgen meer mannen dan vrouwen slokdarmkanker: mannen roken en drinken gemiddeld meer dan vrouwen.

De e-Nose Company is in 2013 opgezet in Zutphen.

Bronnen
1. Lees HIER de gehele publicatie in GUT.
2. NTVO publiceerde recent al eens een artikel over hoe de e-Nose darmkanker detecteert.
3. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de e-Nose bij het detecteren van longziekten.
4. Lees HIER wat het KWF over slokdarmkanker meldt.
5. Ook de Maag Lever Darm stichting biedt veel informatie op hun WEBSITE.