Da(r)m to Darm Ride: sponsorfietstocht van 500 kilometer voor darmkanker

maart 2021 In Actie Willem van Altena
High angle view above the city of Darmstadt towards castle in summer while summer festival

Een fietstocht voor tweepersoonsteams, van ruim 500 kilometer. Startend bij Cancer Center Amsterdam en eindigend in het Duitse Darmstadt. Dat is wat er op 2 juli te gebeuren staat als de tweede editie van de Da(r)m to Darm Ride op het programma staat. Een sponsorfietstocht van 24 uur waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar darmkanker.

Jonge onderzoekers

De route is toepasselijk en ludiek: begonnen wordt bij het Cancer Center Amsterdam naast Amsterdam UMC locatie VUMC, en de route loopt via het dorpje Colonjes (bij Groesbeek) en Keulen (Cologne in het Engels!) naar Darmstadt. De 30 deelnemers zijn artsen, onderzoekers, supporters en sponsoren. Met de opgehaalde donaties worden jonge talentvolle darmkanker onderzoekers met vernieuwende ideeën ondersteund, om zo de kennis en behandeling van darmkanker te verbeteren.

Rectum

Eigenlijk had de Da(r)m to Darm Ride vorig jaar al plaats moeten vinden, maar de COVID-19 pandemie gooide roet in het eten. De grens met Duitsland ging op slot, en dus werd er een route binnen Nederland afgelegd waarbij Amsterda(r)m, Colonjes en het Twentse dorpje Rectum werden aangedaan.

Startschot

Voorafgaand aan de fietstocht vindt er een symposium over colorectale kanker plaats in Amsterdam. Om 19.00 uur, als het symposium afgelopen is, wordt het startschot voor de Da(r)m tot Darm Ride gegeven. De twee fietsers van elk team leggen steeds zo’n 60 tot 80 kilometer af, waarna het stuurwiel over wordt gegeven aan de ander en er uitgerust kan worden in meerijdende campers of busjes. De hele nacht wordt er doorgereden en op zaterdag 3 juli moet de wielerkaravaan in Darmstadt arriveren. Na een nachtje hotel –op kosten van de organisatie- wordt dan de volgende ochtend teruggereden naar Amsterdam.

Inmiddels zijn alle 15 teams bekend en kunnen er geen mensen meer meefietsen. Maar sponsoren kan uiteraard wel. Op de website van de Da(r)m to Darm Ride is te zien welke teams er meedoen, en wat hun motivatie is. Via de site kan er dan gemakkelijk gedoneerd worden.

Meer over het symposium

Het symposium dat op 2 juli plaatsvindt in de Amstelzaal van Amsterdam UMC locatie VUMC (onder voorbehoud vanwege de coronaregels) heeft de titel: ‘Colorectal Cancer, from bench to bedside and back’ meegekregen. De hele dag zullen diverse deskundigen op het gebied van colorectale kanker uit binnen- en buitenland presentaties geven en discussies voeren over darmkanker. Bezoek de website voor inschrijving en informatie.

Website

Bezoek de website van de Da(r)m to Darm Ride voor informatie over sponsoring en over het symposium.