GGD’s zetten Leids ademtestapparaat in als coronatest binnen 1 minuut

oktober 2020 Corona Willem van Altena
Covid-19 drive through testing centre, male nurse taking cotton swab to test for Coronavirus.

De strijd tegen het coronavirus, dat de wereld nu al 10 maanden in zijn greep heeft, speelt zich af op drie fronten. De zoektocht naar een effectief en veilig vaccin is in volle gang, en in het gunstigste scenario kunnen er voor het eind van dit jaar al mensen ingeent worden. Ook op het gebied van het vinden van een werkzaam medicijn worden stappen in de goede richting gezet. Tot slot wordt er ook hard gewerkt aan snellere coronatests, die breder ingezet kunnen worden. De SpiroNose is een van de initiatieven op dat gebied. Een slim apparaatje, dat het virus als het ware kan ruiken, en dat binnen een minuut een uitslag laat zien. De GGD is van plan om de SpiroNose breed in te gaan zetten in de corona-teststraten.

Longziekten

De SpiroNose is ontwikkeld door het Nederlandse techbedrijf Breathomix, mede dankzij financiële steun van het Longfonds en de VriendenLoterij. Het kan vluchtige aromatische componenten in uitgeademde lucht ‘ruiken’ of iemand een longziekte heeft. Het apparaat is al in staat om longziektes als astma en COPD te detecteren, en nu wordt eraan gewerkt om de SpiroNose ook corona te laten herkennen.

Zelflerend systeem

Dat gebeurt door de kunstmatige intelligentie (AI) achter de SpiroNose te ‘voeren’ met ademprofielen van mensen die wegens een verdenking op corona in het ziekenhuis komen. Al deze mensen ademen in de SpiroNose, en vervolgens vergelijkt het AI-systeem van het apparaat de uitgeademde lucht met de database van duizenden ademprofielen. Zodoende is het een zelflerend systeem, dat steeds beter in staat wordt om corona te herkennen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum, Franciscus Gasthuis & Vlietland en Star-shl in opdracht van het RIVM.

De SpiroNose is recent onderzocht bij ruim 1800 patiënten in de teststraat van de GGD Amsterdam. Van alle mensen die zich met het apparaat lieten testen, kon bij ongeveer driekwart van de mensen direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon de SpiroNose de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, wat inhield dat die mensen een andere test moesten ondergaan.

Wattenstaafje

Waarschijnlijk gaat het dan om een nasofaryngeale swab, de testmethode die wordt toegepast in corona-teststraten, waarbij een lang wattenstaafje diep via de neus achterin de neus-keelholte wordt gestoken. Geen erg prettige test, en daar komt nog eens bovenop dat het tot 8 uur duurt voordat de uitslag bekend is. Dat maakt deze testmethode ongeschikt als sneltest. De SpiroNose werkt veel eenvoudiger. Mensen hoeven alleen maar uit te ademen in een wegwerpbuisje, en binnen een minuut is de uitslag bekend. Dat maakt dat de SpiroNose inzetbaar zou kunnen worden op vliegvelden of op allerlei plekken waar veel mensen samenkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. Ondanks dat de test niet in alle gevallen zekerheid biedt, moet de SpiroNose als screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. “De test geeft binnen enkele seconden uitsluitsel, in plaats van enkele dagen”, vertelt Hans in ‘t Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Hiermee hoeft driekwart van de mensen dan niet in quarantaine. Daarnaast is de test veel minder vervelend dan de swab, omdat je alleen maar hoeft te blazen. De SpiroNose is hiermee een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn.”

Meer informatie

Lees hier het persbericht van LUMC over de SpiroNose.

Bezoek de website van Breathomix voor meer uitleg over de werking van de SpiroNose.

 

 

 

 

 

 

Bronnen

Klinische studie door universiteit Maastricht naar de Aeonnose

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04475562