Kankerpatiënten behoren net als ouderen tot risicogroep voor coronabesmetting

maart 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena
Virus, bacteria vector background. Coronavirus alert pattern. Microbiology medical motion concept for banner, poster or flyer in realistic style, light blue color.

Zoals veel landen verkeert Nederland in de greep van het besmettelijke coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Veel mensen maken zich ongerust, en er is veel aandacht voor het beschermen van risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Maar hoe zit het met kankerpatiënten, lopen zij ook een verhoogd risico?

Voorzorgsmaatregelen

Volgens het Nederlands Kanker Instituut NKI is dat wel het geval. “Patiënten die een kankerbehandeling ondergaan, met name chemotherapie of immuuntherapie, worden beschouwd als kwetsbare patiënten. In dat geval zijn de voorzorgsmaatregelen voor u extra belangrijk”, meldt de website. Niet alleen is de kans dat mensen in deze kwetsbare groep eerder besmet raken, maar ze worden naar verwachting ook ernstiger en langer ziek.

Diverse grote ziekenhuizen in Nederland, die zich in de behandeling van kanker specialiseren, bieden specifieke informatie over corona in combinatie met reeds zieke, kwetsbare mensen, zoals kankerpatiënten.

Daarnaast onderhoudt de overheid een website met actuele adviezen over landen en gebieden waar het coronavirus is gevonden en heeft het RIVM de nieuwste informatie op zijn website.

Wat te doen bij klachten?

Bij hoesten of kortademigheid en koorts belt u de huisarts. De huisarts neemt, als dat nodig is, contact op met de GGD en eventueel met uw behandelend specialist voor overleg. Patiënten die behandeld worden met chemotherapie hebben doorgaans al aparte instructies van hun specialist en kunnen het beste die instructies volgen.

Nuttige websites

  • Het RIVM geeft continu updates over de laatste gang van zaken.
  • Er is een speciale overheidswebsite met actuele informatie over landen en gebieden waar het coronavirus is gevonden, en of er speciale reisadviezen gelden.
  • De internationale luchtvaartassociatie IATA vertelt per land wat de in- en uitreismaatregelen rond het coronavirus zijn.