Cardio-oncologie: een nieuw specialisme?

februari 2020 Kliniek in Praktijk Willem van Altena
highlighted red heart disease on woman body

Cardiovasculaire aandoeningen (CVD) en kanker zijn de twee meest voorkomende doodsoorzaken in geïndustrialiseerde landen. Beide ziekten delen dezelfde risicofactoren zoals diabetes, obesitas, hypertensie, dieet en roken.

Het moment van het ontstaan van de eerste symptomen van CVD en kanker wordt voor een groot deel bepaald door genoemde beïnvloedbare risicofactoren. Het snel groeiende aantal patiënten dat hun kanker overleeft, is vaak op oudere leeftijd en lijdt veelal aan cardiovasculaire aandoeningen die of nieuw ontstaan of er al waren voor de kanker.

Daarom is inmiddels het managen van deze groep patiënten het ontluikende terrein van cardio-oncologen. Het doel van deze relatief nieuwe discipline, de cardio-oncologie, is om optimale zorg te bieden aan patiënten met kanker en (met risico op het krijgen van) cardiovasculaire ziekten. Hiertoe worden steeds meer cardio-oncologische behandelunits opgezet in ziekenhuizen.

Een van de studiegebieden van de cardio-oncologie is cardiotoxiciteit van chemotherapie, en dan met name het voorkomen, herkennen en behandelen ervan.

Klik HIER voor de website van de ESC, de European Society of Cardiology, waar een sectie gewijd is aan cardio-oncologie.