Patient Journey App: informatie op maat voor kankerpatiënt en zorgprofessional

februari 2020 Zorginnovatie Willem van Altena

De smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook in de medische zorg rukt de handheld elektronica op. Er komen steeds meer apps op de markt die het werk van medische professionals verbeteren of veraangenamen. Patient Journey App is zo’n app, een product van het in Den Bosch gevestigde Interactive Studios.

De Patient Journey App biedt begeleiding aan kankerpatiënten (en hun naasten) gedurende elke fase van hun behandeling. De zorgprofessional kan gerichte informatie aanbieden over het eerste consult, de verschillende vormen van diagnostiek, de voor- en nadelen van behandelingen, optimale voorbereiding op een operatie en zelfmanagement in de periode na ontslag uit het ziekenhuis.

De informatie wordt actief aan de patient aangeboden met push-notificaties. Op deze manier zijn alle betrokkenen snel op de hoogte van bijvoorbeeld medicatiegebruik en bijwerkingen, complicaties, wondzorg, chemotherapie, bestraling, hormonale therapie en immunotherapie. Ook biedt de app begeleiding bij bijvoorbeeld revalidatieprogramma’s en fysiotherapie-oefeningen.

Het online Content Management Systeem (CMS) kan gebruikt worden signalen in te stellen voor bijvoorbeeld pijnscores, problemen met medicatie, misselijkheid, koorts of angst. Wanneer een patiënt een waarde overschrijdt, krijgt de behandelend zorgprofessional automatisch een signaal, zodat daar snel op gereageerd kan worden.

De Patient Journey App wordt voortdurend aangepast en aangevuld met extra informatie die gericht is op specifieke indicaties of gebruikers. Zorginstellingen en professionals die de app aan hun patiënten willen aanbieden kunnen vrij eenvoudig een app-op-maat maken.

Voor verschillende soorten kanker bestaan er al templates, waarmee snel en eenvoudig een mobiele website te maken is, maar alles helemaal zelf ontwikkelen kan ook. Indicaties waarvoor nu al templates bestaan zijn borstkanker, prostaatkanker, colonkanker, hoofd- en nekkanker, longkanker, slokdarmkanker en maagkanker. Daarnaast zijn er ook templates over onderwerpen als chemotherapie of longkankerscreening.

De Patient Journey App wordt inmiddels aangeboden in ruim 100 ziekenhuizen en in 20 landen. Het totaal aantal downloads ligt boven de 280.000.

Klik HIER voor meer informatie.