Britse studie: visoliecapsules hebben nauwelijks effect op de gezondheid

maart 2020 Beter Leven Willem van Altena
Healthy fish oil / cod liver oil capsules

Omega-3 vetzuren hebben de reputatie dat ze heel gezond zijn. Het wordt aan margarine en aan cosmetica toegevoegd, en de schappen bij de drogist staan vol met supplementen zoals visoliecapsules. Van omega-3 wordt aangenomen dat het kan helpen om hart- en vaatziekten en allergieën te voorkomen, en het cholesterolgehalte te verlagen. Maar beschermen tegen kanker, zoals ook wel eens beweerd wordt, doen omega-3 vetten niet. Integendeel. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of East Anglia in Norwich (Verenigd Koninkrijk).

Volgens twee onderzoeken, die gepubliceerd werden in het British Journal of Cancer en de Cochrane Database of Systematic Reviews, kunnen omega-3 vetzuren mogelijk het risico op hart- en vaatziekten iets verlagen, maar neemt het risico op prostaatkanker juist toe. Wel gaat het in beide gevallen om een laag risico; zowel de gunstige als schadelijke effecten van omega-3 zijn erg beperkt. De onderzoekers becijferen dat als 1000 mensen vier jaar lang omega 3-supplementen slikken, negen daarvan een hartkwaal of hartaanval vermijden, en dat drie mensen meer dan het gemiddelde prostaatkanker krijgen.

Trials

In het onderzoek, dat werd gefinancierd door de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO, werd gekeken naar 47 trials met volwassenen die ofwel geen kanker hadden, dan wel in een risicogroep zaten, of al eerder kanker hadden gehad. Ook werden 86 trials tegen het licht gehouden waarbij patiënten een cardiovasculaire aandoening hadden, of daaraan waren overleden. In totaal ging het om meer dan 100.000 mensen.

Hoofdonderzoeker dr. Lee Hooper uit Norwich stelt dat omega-3 supplementen niets uithalen tegen indicaties als diabetes, depressiviteit of gespannenheid. Hooguit dat het jarenlang gebruiken van visoliecapsules mogelijk de kans op een hartkwaal iets kleiner maakt, tegenover een iets grotere kans op kanker. “Maar de algehele invloed van omega-3 op de gezondheid is minimaal.”

Vette vis

Hooper stelt wel dat het onderzoek zich richtte op omega-3 supplementen, en geen rekening hield met de effecten van een omega-3-rijk dieet. “Vette vis is zeer voedzaam en een waardevol onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is rijk in proteïnen en bevat naast belangrijke stoffen als selenium, jodium, vitamine D en calcium.” Hij plaatst vraagtekens bij de zin van het slikken van omega-3 supplementen. “Gezien de zorgen die er bestaan omtrent overbevissing moet je je afvragen of het wel verstandig is om visolietabletten te slikken, als die maar zo weinig effect op de gezondheid hebben.”

Bronnen
1. Lees HIER het artikel in het British Journal of Cancer.
2. Lees HIER het arikel in Cochrane Database of Systematic Reviews.