dr. H.W. Kapiteijn

Artikelen:

Nieuwe tumortype-agnostische behandeling voor patiënten met NTRK-genfusie

1 oktober 2020

INLEIDING

Fusies van ‘neurotrophic tropomyosin-related kinase’ (NTRK)-genen met verschillende andere genen zijn de afgelopen decennia geïdentificeerd als oncogene drijvers voor een scala van tumoren met uiteenlopende histologie bij volwassenen en kinderen.1–4 De eiwitproducten van deze fusieoncogenen vormen pote… Lees verder »

De impact van de huidige nieuwe behandelmodaliteiten op de uitkomsten van patiënten met hersenmetastasen van een melanoom: een systematische review

1 september 2020

INLEIDING

Melanoom is het meest agressieve type huidkanker en omvat <5% van alle gevallen van huidkanker. Desondanks is de morbiditeit relatief hoog met jaarlijks ongeveer 50.000 doden wereldwijd, voornamelijk door het ontstaan van metastasen. 1 Na long- en borstkanker is melanoom het derde meest voorkomende type kanker da… Lees verder »

Nivolumab en ipilimumab bij de behandeling van irresectabel stadium III- en stadium IV-melanoom

6 april 2020

INLEIDING

De afgelopen vijf jaar is veel vooruitgang geboekt op het gebied van de behandeling van patiënten met een irresectabel stadium III- en gemetastaseerd melanoom. Voorheen was chemotherapie de enige vorm van behandeling met een responskans van minder dan 15%.1 Inzicht in tumorbiologie en de rol van het immuunsysteem h… Lees verder »

Maligne melanoom van de vulva: pathogenese, klinisch beeld en behandeling

1 februari 2020

INLEIDING

Het maligne melanoom van de vulva (VMM) is zeer zeldzaam, verantwoordelijk voor 5% van de gynaecologische maligniteiten en 1–2% van de vulvaire maligniteiten met een incidentie van 0,115 per 100.000 patiënten in Nederland.1–3 De diagnose VMM wordt veelal laat gesteld door zowel patiënt- als dokters-‘delay’… Lees verder »

Auto-immuunbijwerkingen bij de behandeling van gemetastaseerd melanoom: ‘case report’ van een patiënt met milde klachten, maar ernstige bijwerkingen

1 september 2019

INLEIDING

Jaarlijks wordt bij ongeveer 7.000 mensen melanoom gediagnosticeerd. Een stijgend aantal, van wie ongeveer één op de vijf patiënten gemetastaseerde ziekte ontwikkelt. Een groot deel van deze patiënten komt in aanmerking voor systemische behandeling met doelgerichte en/of immuuntherapie.

Doelgerichte therapie met BRA… Lees verder »

Fase 1/2-onderzoek naar behandeling met tumorinfiltrerende lymfocyten in combinatie met nivolumab bij patiënten met uitbehandeld inoperabel melanoom

1 september 2019

INLEIDING

In Nederland werd volgens de voorlopige cijfers in 2018 bij ongeveer 7.000 mensen een primair melanoom gediagnostiseerd. Ongeveer 20% van deze mensen ontwikkelt metastasen op afstand. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen ten gevolge van een melanoom.1

Sinds 2010 zijn veel nieuwe behandelingen voor (gemeta… Lees verder »

Aanbevolen

De TIL-studie loopt in Nederland in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en staat mome …

Lees verder »

Mededelingen

No items found
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.