Amsterdamse coronacheck-app wordt in steeds meer regio’s beschikbaar

maart 2020 Corona Willem van Altena
Aerial flying over the het IJ body of water, Amsterdam waterfront, freighter ships on the water, boats, Centraal Station train station with Amsterdam written on it, daytime in the Netherlands

Nu de coronacrisis in volle hevigheid toeslaat is de druk op medische professionals in heel Nederland enorm. Huisartsen worden overstelpt met hulpvragen, en dat zorgt op veel plekken voor knelpunten. Niet ieder kuchje of elke snotneus is immers een voorbode van de gevreesde ziekte. Maar mensen willen toch het zekere voor het onzekere nemen. De nieuwe app OLVG corona check, die vorige week door het OLVG ziekenhuis in Amsterdam werd gelanceerd blijkt behoorlijk succesvol, met ruim 40.000 gebruikers in Amsterdam alleen al.

Nijmegen en Assen

De app wordt nu uitgerold in de regio rond de hoofdstad, en binnenkort via andere ziekenhuizen in andere delen van het land beschikbaar. Als eersten zijn de regio’s rond Nijmegen en Assen aan de beurt.

De app OLVG corona check is gemaakt door het Amsterdamse IT-bedrijf Luscii in nauwe samenwerking met het OLVG. De app kan nog niet zelf metingen verrichten, maar door mensen elke dag vragenlijsten te laten bijhouden over allerlei symptomen kan er toch een indicatief beeld ontstaan. Gebruikers van de app wordt gevraagd naar dingen als keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, hoesten en koorts.

Medisch team

De gegevens worden gemonitord door een medisch team. Als de gegevens alarmerend zijn wordt er binnen 24 uur contact met de app-gebruiker opgenomen. Zo niet, dan krijgt de gebruiker binnen 48 uur een geautomatiseerd berichtje.

Het OLVG waarschuwt wel nadrukkelijk dat de app alleen maar een hulpmiddel is en geen vervanging voor de huisarts. Maar de app kan mensen wel helpen hun eventuele symptomen te monitoren en in te laten schatten.

De app is voorlopig alleen nog in de regio rond Amsterdam gratis te downloaden via de website van het ziekenhuis, en te gebruiken voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Intussen lijkt het Amsterdamse initiatief navolging te vinden. Vandaag (26 maart) werd bekend dat UMC Utrecht de Amsterdamse corona check app in de provincie Utrecht gaat uitrollen. Ongetwijfeld zullen er meer provincies volgen.

Meer weten?

Bezoek de website van het OLVG. Daarop is ook een video over de coronacheck te zien.

Intussen is ook in de provincie Utrecht een soortgelijke app uitgerold.