Pilcamera in plaats van endoscopie helpt darmkanker op te sporen

maart 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Hand holding PillCam SB 2

In Nederland kennen we het bevolkingsonderzoek darmkanker, waarbij alle mensen van 55 jaar en ouder om de twee jaar een monster van hun ontlasting op kunnen sturen voor laboratoriumanalyse. Komt daar een positieve uitslag uit, dan komen er verdere onderzoeken, en daarbij hoort ook de endoscopie. Dat is een onderzoek waarbij een minicamera door middel van een flexibele buis via het rectum wordt ingebracht, en dat is iets waar veel mensen erg tegenop zien.

Mogelijk biedt een nieuwe vinding uit Amerika een oplossing: een camera in pilvorm die gewoon ingeslikt kan worden en die gedurende zijn reis door het spijsverteringskanaal twee foto’s per seconde doorstuurt. Zo’n colon-capsule-endoscopie kan een revolutie in de diagnostiek voor darmkanker betekenen. In Engeland vinden momenteel studies plaats met deze pilcamera’s.

Laxeerkuur

Zo’n 11.000 mensen die mogelijk symptomen van darmkanker vertonen krijgen de keus aangeboden tussen een traditionele endoscopie, of een colon-capsule-endoscopie. Behalve een 2 centimeter grote pilcamera, die de patiënt moet innemen, wordt er ook een speciale riem met een ontvanger aangebracht, die de beelden van het minicameraatje ontvangt en doorstuurt naar een beveiligde cloud-opslag. Voordat de camera ingenomen kan worden moeten de darmen wel goed schoon zijn, en moeten de patiënten dus een laxeerkuur ondergaan.

Oncoloog

De reis die de camera door de darmen aflegt duurt 5 tot 8 uur, en elke seconde maakt de camera 2 foto’s. De beelden kunnen worden ingezien door een oncoloog, die kan vaststellen of er mogelijk sprake is van darmkanker. Na maximaal 8 uur verlaat de pilcamera het lichaam van de patiënt weer via de stoelgang.

In Schotland is al langer een proef gaande met de minicameraatjes, en patiënten zijn enthousiast. Ze ervaren geen complicaties, alleen vinden mensen het noodzakelijke laxeerproces niet echt prettig en zorgt het in sommige gevallen voor uitdroging.

Meer informatie

Lees een persbericht van de Britse nationale gezondheidszorginstantie NHS.

Bezoek de website van de maker van de PillCam camera.