Slokdarmstent uit 3D-printer brengt chemotherapie naar precies de juiste plek

februari 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Esophageal cancer, 3D illustration showing malignant tumor in the human esophagus

De 3D-printer verovert steeds meer terrein in de medische wereld. Niet alleen op het gebied van orthopedie en dermatologie, maar ook in de oncologie. Onderzoekers van de University of South Australia in Adelaide (Australië) hebben nu een techniek ontwikkeld die de behandeling van slokdarmkanker kan verbeteren. In vakblad Biomaterials Science doen zij hun vinding uit de doeken.

Door middel van een op maat geprinte stent kunnen chemotherapieën exact op de juiste plek afgeleverd worden, en dat gedurende een lange periode door middel van gecontroleerde afgifte. De stent wordt geprint uit polyurethaandraden, en als het ware gevuld met de chemotherapie 5-fluorouracil (5-FU). Het is voor het eerst dat een kankergeneesmiddel op deze wijze wordt toegediend. De stent kan tot 110 dagen continu chemotherapie exact op de juiste locatie afgeven.

Dysfagie

Medeonderzoeker Paris Fouladian denkt dat de slokdarmstents voor een doorbraak in de behandeling van slokdarmkanker kunnen zorgen. “Slokdarmkanker is vaak lastig te behandelen, en alleen bij vroege diagnose te genezen. Een van de meest voorkomende symptomen is dysfagie, moeite met slikken. Die ontstaat wanneer tumorcellen de slokdarm blokkeren. In zo’n geval wordt doorgaans een slokdarmstent geplaatst, een buisje dat ervoor zorgt dat het kanaal open blijft. Maar uiteindelijk kunnen ook die stents door de groeiende tumor afgesloten worden. Onze geprinte stents die met chemotherapie geladen zijn kunnen blokkades voorkomen door medicijn rechtstreeks bij de tumor te brengen. Daarmee wordt groei van de kanker afgeremd en tegelijk het risico op dysfagie verkleind.”

Doorbraak

Volgens hoofdonderzoeker professor Sanjay Garg gaat het om een mogelijke doorbraak. “De combinatie van 3D printtechnologie met medicijn kan de manier waarop we geneesmiddelen toedienen veranderen. We onderzoeken nu wat de mogelijkheden van 3D printen zijn als het gaat om het afgeven van precisiemedicijn op maat. Er is meer onderzoek nodig om de werking van deze met chemotherapie uitgeruste 3D-geprinte slokdarmstents vast te stellen maar we zijn hoopvol dat we met deze vinding een positieve bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van mensen met slokdarmkanker.”

Slokdarmkanker in Nederland

Slokdarmkanker of oesofaguscarcinoom is wereldwijd de op zes na meest voorkomende kanker, en de op vijf na grootste doodsoorzaak aan kanker. De kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, wat zorgt voor een slechte prognose: de vijfjaarsoverleving is rond de 24 procent. In Nederland komt slokdarmkanker opvallend vaak voor: ons land staat tweede op de Europese ranglijst. Jaarlijks worden er ongeveer 2.500 mensen met slokdarmkanker gediagnosticeerd, en dat aantal stijgt al jaren gestaag. In 2019 overleden 1.869 mensen aan de ziekte. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder. Behandeling van slokdarmkanker is moeilijk vanwege de nabijheid van essentiële organen zoals de luchtpijp, de aorta en het strottenhoofd. Dat maakt bestraling en chemotherapie riskant, en operaties soms onmogelijk.

Meer informatie

Lees het artikel in Biomaterials Science.

Bekijk het hoofdstuk Slokdarmkanker in de Oncopedia van NTVO.