Onderzoek bij apen suggereert: COVID-19 kun je geen tweede keer krijgen

maart 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena
A close-up of a Rhesus Macaque (Macaca mulatta) at the base of Mount Popa.

Een van de vragen rond het coronavirus, waar niet alleen de wetenschap zich het hoofd over breekt is: kun je de ziekte opnieuw krijgen als je hem eenmaal hebt gehad? Ontwikkelt iemand immuniteit voor SARS-CoV-2 nadat infectie eenmaal heeft plaatsgevonden?

Apen

Op die prangende vraag is nu een heel voorzichtig eerste antwoord gekomen vanuit China. In een hele kleine studie door dr. Linlin Bao uit Beijing onder vier resusapen is geconstateerd dat apen die de ziekte eenmaal gehad hebben niet opnieuw ziek werden. Of dat ook voor andere primaten, zoals mensen zo is, moet nog maar blijken, en verder is ook niet te zeggen of de immuniteit tijdelijk of blijvend is.

Bloedtest

Intussen staan de ontwikkelingen in Nederland ook niet stil. Vorige week werd al bekend dat onderzoekers uit Rotterdam en Utrecht erin waren geslaagd om antilichamen voor het coronavirus te isoleren. En nu gaat er vanaf april in samenwerking met het RIVM een grootschalige test plaatsvinden om te zien of mensen in Nederland antistoffen voor het virus in hun bloed hebben, om zo een indruk te krijgen van de opbouw van groepsimmuniteit.

Voor die test wordt bloed van tienduizend bloeddonoren van bloedbank Sanquin bestudeerd, wat overeenkomt met de donaties voor een week. Om donors een persoonlijke uitslag te geven is de test echter niet geschikt, omdat er een kans is dat er op individueel niveau een foute uitslag uit komt. Het onderzoek zal met regelmaat worden herhaald, zodat goed te volgen is hoe de groepsimmuniteit zich ontwikkelt in ons land.

Bronnen
1. Lees HIER het oorspronkelijke artikel over het Chinese onderzoek bij apen op website bioRxiv. Op die website verschijnen wetenschappelijke artikelen voordat ze peer reviewed zijn.
2. Lees HIER wat Sanquin vertelt over het testen van gedoneerd bloed op corona-antistoffen.