UMC Utrecht onderzoekt individuele benadering van behandeling kinderen met schildklierkanker

december 2023 Medisch onderzoek Willem van Altena
Human thyroid anatomy. 3d illustration

Schildklierkanker is een zeldzame aandoening bij kinderen, met 10 tot 15 diagnoses per jaar, maar de genezingskansen zijn goed. Niettemin ervaren veel patiëntjes na de standaardbehandeling langdurige nadelige effecten. Het UMC Utrecht start een nieuw onderzoek, ondersteund door een subsidie van ruim 760.000 euro van KWF Kankerbestrijding, met als doel een op maat gemaakte aanpak te ontwikkelen teneinde deze effecten te verminderen.

Nadelige effecten

Jaarlijks krijgen 10 tot 15 kinderen in Nederland de diagnose schildklierkanker, met een overlevingskans van 98 procent. De gebruikelijke behandeling omvat schildklierverwijdering gevolgd door toediening van radioactief jodium. Echter, na deze behandeling ervaart 40 procent van de kinderen nadelige effecten zoals schade aan speekselklieren, bijschildklieren en traanbuizen. Bovendien kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen, en mogelijk een verhoogd risico op tweede tumoren optreden.

Europese registratie

Het nieuwe onderzoek dat in Utrecht wordt opgestart heeft tot doel een meer gepersonaliseerde aanpak te ontwikkelen, waarbij voorspellingsmodellen worden gebruikt om te bepalen welke kinderen baat hebben bij een intensievere therapie en welke met minder intensieve behandeling kunnen volstaan. Om deze modellen te verfijnen, wordt een Europese registratie voor kinderen met schildklierkanker opgezet, waarin de gegevens van 200 Europese kinderen worden verzameld en geanalyseerd over een periode van twee jaar na hun diagnose.

De onderzoekers streven naar een betere kwaliteit van leven voor kinderen met of na schildklierkanker door een meer individuele benadering van de behandeling. Deze aanpak heeft tot doel overbehandeling te verminderen en de bijwerkingen te minimaliseren.

Meer informatie

Lees meer over dit onderzoek en andere Utrechtse onderzoeken die KWF-subsidies voor innovatieve immuuntherapie hebben ontvangen op de website van UMC Utrecht.