Twee Limburgse ziekenhuizen vormen samen nieuw Hersentumorcentrum Limburg

augustus 2022 Actueel Willem van Altena
x-ray of brain showing tumor. Computer generated images with correct male anatomy, showing brain with a glowing tumor inside.

Het Maastricht UMC+ is samen met Zuyderland Medisch Centrum erkend als Nederlands én Europees expertisecentrum voor neuro-oncologie. Als Hersentumorcentrum Limburg vormen ze het middelpunt van het hersentumornetwerk voor patiënten in Zuid-Oost Nederland.

Het Hersentumorcentrum werd al in 2021 door de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) opnieuw aangewezen als nationaal expertisecentrum. Onlangs kwam daar de erkenning bij vanuit Europa, door de organisatie EURACAN, de Europese netwerkorganisatie van zorginstellingen voor zeldzame en complexe vormen van kanker. De twee Limburgse ziekenhuizen willen nu internationale samenwerking zoeken met andere ziekenhuizen en universiteiten met expertise op het gebied van hersentumoren.

De neurochirurgische operaties worden uitgevoerd door het Academisch Neurochirurgisch Centrum Limburg (ANCL) in Maastricht. Neurochirurgen uit het Maastricht UMC+ werken op meerdere locaties. Waar de operatie plaatsvindt, MUMC+ of Zuyderland, hangt af van het soort operatie en hoe ingewikkeld deze is. Er wordt ook samengewerkt met Maastro, het radiotherapeutisch centrum in de regio en met zorgpartners in de directe woonomgeving van de patiënt .

De samenwerking tussen Maastricht UMC+ en Zuyderland is ook vastgelegd binnen OncoZON: een professioneel netwerk van ziekenhuizen in Zuidoost-Nederland die de handen ineen hebben geslagen om in de regio de best mogelijke zorg op het gebied van hersenkanker te bieden. Goede afspraken en communicatie zijn van groot belang. Door verbinding tussen patiëntenzorg en wetenschap én de directe betrokkenheid van patiënten en naasten streven we naar de beste kwaliteit van zorg. De nationale erkenning als expertisecentrum door de NFU en de Europese erkenning als onderdeel van het European Reference Network (ERN) voor zeldzame hersentumoren, onderstrepen deze kwaliteit.

Hersentumorcentrum Limburg is niet het enige expertisecentrum op gebied van hersenkankers. Ook bij Erasmus MC in Rotterdam en Amsterdam UMC locatie VUmc zijn hersentumorcentra gevestigd. Daarnaast zijn diverse ziekenhuizen gespecialiseerd in neurochirurgie.

Meer informatie

Bezoek de website van Hersentumorcentrum Limburg