Tumoren opereren en scannen op dezelfde plek: dat kan nu in Antoni van Leeuwenhoek

september 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Sinds kort is in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) een nieuwe hybride operatiekamer (CT Angio Combinatie) geopend. In deze operatiekamer staat naast een röntgenapparaat ook een verrijdbare CT-scanner waardoor het nu mogelijk is om gelijktijdig diagnostiek en minimaal invasieve therapie (zonder snijden) in te zetten tijdens het behandelen van (complexe) tumoren. Het Antoni van Leeuwenhoek is het allereerste ziekenhuis in Nederland met deze nieuwe technologie.

Het gebruik van beide apparaten tegelijk maakt dat de interventieradioloog de tumor nog beter kan zien tijdens de behandeling. Hierdoor kan de radioloog nog preciezer werken en meer ingewikkelde tumoren behandelen.

Op één plek

Daarnaast brengt het hybride systeem het voordeel met zich mee dat patiënten niet langer verplaatst hoeven te worden om een CT-scan te ondergaan tijdens hun radiologiebehandeling. In plaats daarvan blijft de patiënt nu op één plek liggen. Het verplaatsen van de patiënt kost niet alleen tijd maar zorgt voor een veranderend beeld doordat de patiënt bijvoorbeeld anders is gaan liggen. In deze nieuwe OK zijn de CT-scanner en het interventie röntgenapparaat een geïntegreerd geheel.

Rails

De CT-scanner staat op rails en schuift tijdens de operatie over de behandeltafel heen. De beelden van de CT-scanner en het röntgenapparaat worden zo samen gebruikt tijdens de behandeling. Tarik Baetens, interventieradioloog in het AVL: “Deze combinatie maakt het mogelijk om complexere behandelingen met nog grotere precisie uit te voeren “.

De volgende interventiebehandelingen kunnen op deze nieuwe operatiekamer worden gedaan:

  • Het bevriezen of wegbranden van tumoren via een klein gaatje in de huid (cryo-ablatie, microwave ablatie, radiofrequente ablatie). Deze techniek wordt ingezet bij tumoren in de long, lever, nieren, bijnieren, lymfklieren en het skelet.
  • Het behandelen van tumoren en chirurgische complicaties via de slagaders en lymfebanen (embolisatie).
  • Het stabiliseren van botten, aangedaan door tumor (cementoplastiek, vertebroplastiek) en puncties en biopten voor weefselonderzoek van moeilijk te bereikbare tumoren.