Trastuzumab deruxtecan na sluisprocedure nu inzetbaar bij uitgezaaide HER2-positieve borstkanker

april 2024 Farmanieuws Willem van Altena

Het middel trastuzumab deruxtecan (bekender onder de merknaam Enhertu, op de markt gebracht door AstraZeneca en Daiichi Sankyo) wordt met ingang van 10 april vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Patiënten met uitgezaaide HER2-positieve borstkanker kunnen nu met het middel behandeld worden als ze daarvoor één of meer behandelingen hebben gehad.

Tot voor kort konden deze patiënten dit medicijn in Nederland niet krijgen, omdat de farmaceut en het Ministerie van VWS vastliepen in de discussie over de prijs van het middel. Het middel werd in januari 2021 door de Europese Commissie toegelaten tot de Europese markt, maar sinds april 2021 bevond trastuzumab deruxtecan zich in de zogeheten ‘sluis’.

Borstkankervereninging Nederland (BVN) heeft zich altijd zeer kritisch opgesteld over de lange duur van toelating van trastuzumab deruxtecan tot de Nederlandse markt. Daarnaast heeft een actie van patiënte Lotte ten Dam bijgedragen aan het besluit om het middel alsnog op te nemen in het basispakket. Een petitie die zij in februari 2024 lanceerde wist binnen korte tijd ruim 45.000 handtekeningen op te halen.

Bron

Publicatie Staatscourant dd 10 april 2024