Tovorafenib laat in tussentijdse analyse FIREFLY-1 studie goede resultaten zien bij behandeling glioom

januari 2023 Oncotrials Willem van Altena
Young boy sleeping in hospital after brain tumour craniotomy

De kinaseremmer tovorafenib blijkt als monotherapie een respons op te roepen bij meer dan 60% van de patienten bij recidief of refractair laaggradig glioom bij kinderen. Dat maakte farmaceut Day One bekend na positieve resultaten van de fase-II FIREFLY-1 studie. Tovorafenib is een selectieve pan-RAF kinaseremmer die inwerkt op een enzym in de MAPK signaalroute.

FIREFLY-1

In de open label fase-II FIREFLY-1 studie werden 77 patiënten, variërend in leeftijd van 6 maanden tot 25 jaar, met recidief of refractair pediatrisch laaggradig glioom geïncludeerd, die een mutatie in het BRAF-gen hadden. Zij werden behandeld met een wekelijkse dosis tovorafenib als monotherapie. Voornaamste uitkomst van de studie was het algehele respons percentage (‘overall response rate’, ORR).

Haarkleur

Van deze patienten waren 69 patiënten beschikbaar voor tussentijdse analyse, en behandeling met tovorafenib (mediane duur: 8,4 maanden) resulteerde in een 64% ORR. Een volledige respons werd vastgesteld bij 3 patienten, een gedeeltelijke respons bij 41, en stabiele ziekte bij 19 patienten. Behandelgerelateerde bijwerkingen omvatten: verandering van haarkleur (75%), verhoogde creatine fosfokinase (64%), bloedarmoede (46%), vermoeidheid (42%) en maculopapuleuze huiduitslag (42%).

Op basis van de gunstige resultaten uit de FIREFLY-1 studie overweegt de fabrikant nu goedkeuring voor tovorafenib aan te vragen in de eerste helft van dit jaar, zodra meer follow-up data bekend is uit de voltallige studiepopulatie.

Referentie

Day One announces topline data from pivotal phase 2 FIREFLY-1 trial demonstrating meaningful responses with tovorafenib (DAY101) in recurrent or progressive pediatric low-grade glioma. News release. January 8, 2023.