Studies uit VS en Frankrijk bevestigen: COVID is veel dodelijker dan de griep

december 2020 Corona Willem van Altena
Coronavirus global pandemic concept. Many viruses causing COVID-19 disease flying around Earth.

Het is een veel gehoord argument van tegenstanders van de anticoronamaatregelen. COVID-19 zou niet veel erger zijn dan de jaarlijkse griepgolf, en er sterven meer mensen aan de griep dan aan corona. Recente onderzoeken uit de Verenigde Staten en Frankrijk tonen keihard aan dat die veronderstelling niet met de feiten strookt. COVID-19 is ruim drie keer zo dodelijk als de griep.

Een artikel in het British Medical Journal beschrijft hoe onderzoekers in de VS data onderzochten van ruim 3.600 COVID-patiënten die tussen 1 februari en 17 juni in het ziekenhuis opgenomen waren geweest. Die date werd vergeleken die met data van 12.600 mensen die gedurende de kalenderjaren 2017, 2018 en 2019 met griep in het ziekenhuis waren beland. De gemiddelde leeftijd van patiënten in beide groepen was 69 jaar.

Het bleek dat bij de COVID-patiënten 18,5% overleed, tegenover 5,3% van de grieppatiënten. In sommige groepen was het overlijdensrisico nog groter, zoals bij mensen van 75 jaar en ouder met dementie, Afro-Amerikanen met obesitas of bij suikerpatiënten.

COVID-patiënten hebben ook een veel grotere kans op een ernstig ziekteverloop dan grieppatiënten. Zo hebben COVID-patiënten 4 keer meer kans om extra zuurstof nodig te hebben en bijna 2,5 keer meer kans om op de intensive care te belanden. De gemiddelde ligduur is voor COVID-patiënten drie dagen langer dan voor grieppatiënten.

Frankrijk

Vorige week verscheen in wetenschappelijk vakblad The Lancet Respiratory Medicine een tweede studie uit Frankrijk. Daarin werd vastgesteld dat er gedurende de eerste golf van de COVID-pandemie bijna twee keer zo veel mensen in het ziekenhuis opgenomen werden met COVID dan dat er mensen wegens griep opgenomen werden tijdens het hoogtepunt van de griepgolf van december 2018 tot en met februari 2019. De sterfte was bijna het drievoudige.

Referenties

Yan Xie, Benjamin Bowe, Geetha Maddukuri et al.; Comparative evaluation of clinical manifestations and risk of death in patients admitted to hospital with covid-19 and seasonal influenza: cohort study. British Medical Journal (online) published: December 15, 2020.

Lionel Piroth, MD, Jonathan Cottenet, MSc, Anne-Sophie Mariet, MD et al.; Comparison of the characteristics, morbidity, and mortality of COVID-19 and seasonal influenza: a nationwide, population-based retrospective cohort study. The Lancet Respiratory Medicine, published: December 17, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30527-0