Spelenderwijs op zoek naar een middel tegen corona

april 2020 Corona Willem van Altena

Gamen is allang geen kinderspel meer, maar ‘serious business’. De universiteit van Washington (Verenigde Staten) heeft zelfs een ‘Center for Game Science’, waar een spelplatform ontwikkeld is dat misschien zelfs een rol kan spelen in de strijd tegen het coronavirus.

Foldit, zoals het spelplatform heet, is een online puzzelplatform waar wetenschappers gamers inschakelen om te helpen een geneesmiddel te vinden. In de spellen moeten spelers proteïnen vouwen om zodoende de meest stabiele configuratie voor medisch gebruik te ontdekken. De games kunnen door iedereen gespeeld worden, zonder medische voorkennis. Het is simpelweg een kwestie van downloaden, registreren en spelen.

Stekelige vorm

De spelopdrachten –‘design challenges’- worden door het Institute for Protein Design (IPD) van de universiteit van Washington uitgezet, en zij verwerken ook de data die de spellen opleveren. Spelers moeten een proteïne ontwikkelen die precies past op de stekelige vorm van het coronavirus, om zo te voorkomen dat het virus zich aan gezonde cellen kan verankeren en zo mensen ziek maakt.

Erkenning

De meest veelbelovende ontwerpen worden in een laboratorium nagemaakt en getest. Voor de spelers ligt er geen prijs te wachten maar wel de eer van wetenschappelijke erkenning. In een eerdere game, waarbij spelers met bruikbare oplossingen aankwamen, werden zij met name genoemd in een wetenschappelijke publicatie.

Uit de drie spelrondes van de Corona Virus Binding Design challenge, waar het IPD nu mee bezig is zijn 99 mogelijke kandidaten voor een bruikbare corona-blokkerende proteïne gevonden, die nu uitgetest gaan worden.

Meer informatie

Bezoek de website van Foldit en speel zelf mee.

Bekijk hier een FILMPJE over hoe het spel in zijn werk gaat.