‘Slim shirt’ kan longziekten detecteren

oktober 2019 Zorginnovatie Eline Feenstra
3D Illustration of Human Respiratory System Lungs Anatomy

Een slim shirt kan de longfunctie net zo accuraat meten als huidige testen. Deze onderzoeksresultaten heeft Dr. Denise Mannée recent gepresenteerd op het European Respiratory Society (ERS) Congress in Madrid.

Het shirt meet de longfunctie door bewegingen in de borst en het abdomen te registreren. De onderzoekers hebben de shirts samen met een mobiele app getest bij gezonde vrijwilligers tijdens hun dagelijkse activiteiten. In toekomstige experimenten zullen zij de shirts testen bij patiënten met COPD. Het team hoopt door middel van de shirts achteruitgang van de longfunctie in een vroeg stadium te kunnen ontdekken.

De eerste symptomen van COPD ontstaan vaak tijdens normale dagelijkse activiteiten. Het meten van de ademhaling tijdens deze activiteiten is echter een uitdaging. Dit vindt normaal gesproken plaats in de kliniek, met behulp van een testfiets, gezichtsmasker en computer. Het is lastig om deze middelen toe te passen in de dagelijkse praktijk.

De slimme shirts zijn al in gebruik, maar werden tot dusver alleen gebruikt door sporters. De onderzoekers waren benieuwd of de shirts ook een accurate manier zouden zijn om de longfunctie te testen. Naast de hoeveelheid in- en uitgeademde lucht, meet het shirt ook de hartslag en beweging.

Vergelijkbare testen

Een groep van 15 gezonde vrijwilligers hebben de shirts getest tijdens hun normale dagelijkse activiteiten. Daarnaast deden zij ook een traditionele fietstest met een gezichtsmasker. Beide testen lieten vergelijkbare resultaten zien. Wanneer de testpersonen lagen was er een verschil van 0,2% te zien. Bij een toename van inspanning, bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen, kon dit oplopen tot een verschil van 3,1%. De onderzoekers geven aan dat het wel noodzakelijk is om het shirt bij elke test opnieuw te kalibreren.

De vrijwilligers vonden het shirt comfortabel in gebruik. De onderzoekers verwachten dat de shirts mogelijk ook een uitkomst kunnen bieden bij patiënten met astma, cystische fibrose of bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan.

Bron
1. Abstract no: PA2228, “Tidal volumes during tasks of daily living measured with a smart shirt”, by Denise Mannée et al; “Poster discussion: M-health/e-health I” session, 10.45 hrs CEST, Monday 30 September, room 7B.