Quilten: bijzondere hechttechniek voorkomt complicaties na borstkankeroperatie

januari 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena

‘Quilten’. Zo wordt een chirurgische techniek genoemd waarbij een hechting zodanig wordt aangebracht dat een ontstane holte afgesloten kan worden zonder dat daarbij een drain ingezet hoeft te worden. Onderzoek bij Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen laat zien dat deze hechttechniek zorgt voor minder complicaties na een borstamputatie of okselklierdissectie. Dat biedt veel voordelen voor een patiënt.

Bij een borstkankeroperatie kunnen holtes ontstaan op de plek waar tumoren worden weggehaald, en in die holten kan wondvocht zich ophopen, seroom. Geschat wordt dat een kwart van alle borstkankeroperaties gepaard gaan met complicaties, en daarvan is seroom de meest voorkomende. De onlangs gepromoveerde dr. Britt Haghuis-ten Wolde toont aan dat seroom voorkomen kan worden door quilten, een hechttechniek waarbij de holte dichtgemaakt wordt.

De techniek wordt al sinds 2010 bij borstkankeroperaties gebruikt, maar dan vooral door plastisch chirurgen. Er worden oplosbare hechtingen geplaatst, die de huid vasthechten aan de onderliggende spierlaag. Daardoor krijgen vochtvorming, nabloedingen en ontstekingen minder kans. Haghuis heeft vastgesteld dat quilten de kans op seroom na een borstkankeroperatie, zoals een gehele of gedeeltelijke mastectomie, of een okselklierdissectie, met een factor vier verkleint.

Goed nieuws

Voor de patiënt betekent dat goed nieuws: zij hoeven niet regelmatig naar het ziekenhuis terug te keren om vochtpuncties te laten doen. Ook zorgt quilten voor een kortere opnametijd, en zijn er minder vaak heropnames en nieuwe operaties nodig. Daarnaast hoeven vrouwen ook geen drain te verduren. Plaatsing van een drain om wondvocht af te voeren is nu standaardprocedure na een borstkankeroperatie, maar het levert de vrouwen veel pijn en ongemak op. Na quilten ontstaat er echter geen seroom, en dat maakt een drain overbodig. Volgens Haghuis kan na quilten de drain veilig achterwege gelaten worden. De studieresultaten lijken zelfs te suggereren dat seroom vaker voorkomt bij patiënten die een drain hebben dan bij vrouwen zonder drain.

Bij borstsparende operaties is quilten overigens niet aan de orde, denkt Haghuis. In haar promotieonderzoek laat zij zien dat amputaties mogelijk meer complicaties met zich meebrengen dan borstsparende operaties. Haar advies is dan ook om, mits de tumor daarvoor in aanmerking komt, zo veel mogelijk borstsparend te opereren.

Het onderzoek naar quilten wordt binnenkort uitgebreid naar meer patiënten, verdeeld over 6 ziekenhuizen. De resultaten van de studie worden over ongeveer twee jaar verwacht. Mogelijk leiden de nieuw inzichten tot aanpassingen in de behandelstandaard voor borstkanker.

Meer informatie

Lees het proefschrift van dr. Britt Haghuis-ten Wolde getiteld ‘Complications following breast cancer surgery; risk factors and prevention’