Prestigieuze prijs voor onderzoek naar inzet MRI bij vrouwen met dicht borstweefsel

juni 2021 Medisch onderzoek Willem van Altena
Troeft AI de traditionele radioloog af als het om diagnostiek gaat?

De Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Federatie Medisch Specialisten, gaat dit jaar naar het team achter de DENSE studie. Dat onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met dicht borstweefsel baat hebben bij een MRI als aanvulling op het reguliere bevolkingsonderzoek borstkanker.

Gamechanger

De jury van de Wetenschaps- en Innovatieprijs roemt de studie vanwege de klinische relevantie en de innoverende aanpak en juryvoorzitter Jeroen Geurts noemt het zelfs een ‘gamechanger’. Aan de prijs is een trofee en een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. In totaal dongen 24 onderzoeken mee naar de prijs. De DENSE studie werd genomineerd door de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. De twee andere studies op de shortlist waren de REDO trial en de SEPTUM trial.

De DENSE studie wordt geleid vanuit UMC Utrecht, en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Amsterdam UMC, Radboudumc, ZGT en Erasmus MC werken mee aan het onderzoek.

Witte vlek

De techniek van het mammogram zoals dat wordt uitgevoerd bij het bevolkingsonderzoek borstkanker is gebaseerd op de wetenschap dat tumorweefsel dichter is dan gezond weefsel. Dat uit zich niet alleen in de vorm van voelbare knobbeltjes, maar is op een mammogram ook te zien als een witte vlek. Het probleem met dicht borstweefsel is echter dat dat ook als een witte zone op de borstfoto te zien is, en dat beginnende tumoren zo onopgemerkt blijven. Ongeveer 1 op de 12 vrouwen heeft dicht borstweefsel en bij naar schatting 40% van hen worden tumoren pas laat ontdekt, met soms ingrijpende gevolgen voor de behandeling en overleving. De onderzoekers van de DENSE-studie hebben becijferd dat er dankzij MRI elk jaar 17 diagnoses per 1.000 vrouwen met dicht borstweefsel worden gesteld, die anders aan de aandacht zouden ontsnappen.

Meer informatie

Lees een artikel op de website van NTVO over de DENSE-studie en over de vraag of die wel of niet aan het bevolkingsonderzoek borstkanker toegevoegd zou moeten worden. (December 2020)

De DENSE-studie is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.