Pink Ribbon vraagt in Borstkankermaand aandacht voor achterban kankerpatiënt

september 2020 In Actie Willem van Altena

Oktober is sinds jaar en dag de wereldwijde borstkankermaand. Een maand waarin extra aandacht wordt gevraagd voor borstkanker, een van de meest voorkomende kankers in Nederland. Dit jaar vestigt Pink Ribbon speciaal de aandacht op de omgeving van de borstkankerpatiënten. Een onderzoek onder bezoekers van de website B-force geeft het signaal af dat partners, kinderen, ouders, vrienden en collega’s van vrouwen met borstkanker zich niet voldoende ondersteund voelen. Zij vragen om meer hulp om hun dierbare te kunnen ondersteunen.

Vragenlijst

Op de website van B-force hebben meer dan 700 mensen een vragenlijst ingevuld. Daaruit komt naar voren dat maar 10% van de naasten van een kankerpatiënt aanvullende ondersteuning krijgt door zorgverleners, of dat nu de huisarts is, of zorgpersoneel in het ziekenhuis. Maar de naasten van een borstkanker patiënt kampen zelf ook met allerlei emoties en vragen. Juist omdat die naasten van vitaal belang zijn voor de patiënten zelf vraagt Pink Ribbon in de komende oktobermaand extra aandacht voor hen.

Roze jumbo

Traditiegetrouw worden er bij de start van de borstkankermaand wereldwijd objecten, gebouwen en monumenten roze uitgelicht. In Nederland is dat deze keer de Boeing 747 die in de tuin staat bij het Corendon Village Hotel in Amsterdam. De Jumbo zal de gehele borstkankermaand roze aangelicht worden.

Daarnaast wordt net als voorgaande jaren de Pink Ribbon Armband weer verkocht in allerlei winkels en via de website, waarvan de opbrengst aan borstkankeronderzoek besteed wordt. Door het hele land zijn er tal van acties van particulieren en bedrijven waarmee geld wordt opgehaald om borstkankeronderzoek te financieren. Kijk voor meer informatie over deze en meer acties op www.pinkribbon.nl.

Single ‘Lifeline’

Er is dit jaar ook een officieel Pink Ribbon lijflied voor Oktober Borstkankermaand. Producersduo THNDR maakte in samenwerking met Amber Gomaa en Rico Dean de single ‘Lifeline’ die onlangs is uitgekomen. Zangeres Amber Gomaa voelt zich aangesproken door de boodschap van de song. “‘Lifeline’ betekent letterlijk ‘a thing on which someone or something depends or which provides a means of escape from a difficult situation’. Ofwel in dit geval: een dierbare die zijn hand uitreikt naar de persoon met kanker en zegt: ‘op mij kan je steunen. Je bent niet alleen’.” De single is te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Music.

Borstkanker in cijfers

Volgens de Nederlandse Kanker Registratie (NKR) krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland ooit de diagnose borstkanker. Borstkanker is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De ziekte treft jaarlijks meer dan 17.000 vrouwen, onderverdeeld in 2.200 vrouwen met niet-invasieve borstkanker (ductaal carcinoma in situ, DCIS) en 14.800 met een invasieve tumor. Een invasieve tumor groeit makkelijk door in het omringende weefsel en is om die reden gevaarlijker. Hoewel de overlevingskansen steeds beter worden, overlijden er jaarlijks nog ruim 3.000 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte. Ook mannen kunnen overigens de diagnose borstkanker krijgen, maar dat is vrij zeldzaam: in 2017 werd de ziekte bij 136 mannen geconstateerd.

Meer informatie

Bezoek de website van Pink Ribbon
Lees meer over borstkanker in cijfers op de website van het NKR
Lees ook meer over borstkanker in onze Oncopedia