Overlevingstijd glioblastoompatiënten verlengd met intracerebrale injecties

december 2019 Wetenschap

Tot voor kort was er nog geen enkele behandeling tegen recidiverende glioblastoom waarvan klinisch was aangetoond dat deze de overlevingstijd kon verlengen. UZ Brussel heeft nu een onderzoek uitgevoerd waarin immuuntherapie wordt toegepast bij glioblastoompatiënten. Hier wordt de medicatie in hoge concentratie eenmalig intracerebraal toegediend en daarna om de twee weken intraveneus. Eerste resultaten tonen aan dat bij sommige patiënten de levensduur op deze wijze verlengd kan worden.

Alternatieve behandeling glioblastoom

De overlevingsprognose van glioblastoompatiënten is normaal gesproken vrij negatief. Glioblastoom is namelijk een extreem agressieve vorm van hersenkanker. Met de beste beschikbare ­behandeling, bestaande uit operatie, bestraling en chemotherapie, sterft ongeveer de helft van de patiënten binnen anderhalf jaar na de diagnose. De gemiddelde overleving met een glioblastoomrecidief is slechts 7 tot 8 maanden.

Geïnspireerd op melanoombehandeling

De onderzoekers van BZ Brussel maakten gebruik van een aanpak die ook wordt gebruikt bij melanoompatiënten. Bij de behandeling van melanomen wordt namelijk ook al vaker gebruik gemaakt van immuuntherapie en dit verbetert de vooruitzichten dan sterk.

Normaal gesproken wordt er bij glioblastoom gebruik gemaakt van anti-angiogenetica. Deze verminderen klachten, maar verbeteren niet de overleving. Daarom kan deze intracerebrale behandeling van glioblastoom hier een uitkomst in bieden.

Bron:
1. uz-brussel.prezly.com/